Albastrul: culoarea care schimba locuinta

albastruAmenajarea in culoarea marii si a cerului reda spatiului in care locuim un aer proaspat, racoritor, revigorant. Turcoaz, bleu maren sau albastru - gri, culoarea otelului - cu nuantele acestea ne putem transfprma locuinta intr-un spatiu aparte.

Pe langa galben si rosu, culoarea albastra este a treia culoare de baza si nu poate fi redata prin amestecul altor nuante. Albastrul este o culoare care emana prospetime, veselie si vitalitate. In afara de acest lucru, albastrul ne ajuta sa ne concentram mai mult timp si cu o mai mare usurinta. In psihologia culorilor  se spune ca aceasta are un efect linistitor. Un spatiu albastru este perceput ca fiind racoros si racoritor. Locuitorii tarilor sudice folosesc frecvent albastrul pentru vopsirea peretilor, deoerece astfel suporta mai usor arsita verii. Astfel, de exemplu in Grecia incaperile sunt amenajate in combinatia de culori alb - albastru.

Paleta larga de nuante de albastru si accesoriile care i se potrivesc ofera posibilitatea de a amenaja o locuinta intr-un mod aparte. Totusi trebuie sa fim atenti, deoarece incaperile vopsite in totalitate in albastru ne dau o senzatie de raceala. Ca sa evitam acest aspect neplacut si total neprietenos este indicat sa folosim piese de mobilier sau accesorii in culori contrastante.

Nuantele de albastru se potrivesc foarte bine in birou, deoarece acesta culoare ne ajuta sa ne concentram. In plus aceasta ne confera un sentiment de siguranta, astfel incat noi putem deveni mai creativi, mai inventivi.

Prima incapere in care ne indreptam pasii dimineata este desigur baia. Daca placile ceramice vor avea tonuri de albastru cu siguranta vom fi cuprinsi de prospetimea diminetii si a culorii si vom incepe ziua cu zambetul pe buze. In acest cadru, prosoapele in de culoare corai sau verde - smarald.

Linistea si relaxarea ne-o putem gasi intr-un dormitor amenajat in albastru. Insa si aici este important sa lucram si cu alte culori, astfel incat incaperea sa fie prietenoasa. Prin tonurile de roz sau prin cele galbene dormitorul primeste o nota vesela si primavaratica.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro