Siguranta copilului in locuinta

sigurantaCei care au copii mai mici sau mai maricei cunosc foarte bine curiozitatea acestora de a cerceta si de a descoperi fiecare colt din locuinta. Aceasta din urma se transforma intr-un mare loc de joaca, iar daca nu suntem precauti, acesta devine periculos. Noi vom enumera in cele ce urmeaza cateva masuri de prevenire a accidentelor si totodata de amenajare a locuintei intr-un loc sigur.

Exista asadar 5 reguli de baza pentru o locuinta lipsita de primejdii:

- Nu lasati copilul nesupravegheat nicio secunda atunci cand se afla pe masuta de schimbat scutece sau in baie

- Instalati si utilizati dispozitive sigure precum alarma pentru fum/incendiu, prize special concepute pentru ca cei mici sa nu se curenteze, aparatoare pentru colturile ascutite ale mobilierului sau gardulet pentru a ingradi accesul direct la scari.

- Copilul are nevoie de explicatii si argumente. De aceea trebuie sa I se explice mereu de ce nu are voie sa puna mana sau sa se joace cu anumite obiecte si de ce poate deveni pericoloasa o actiune de a sa.

- Inainte de a achizitiona o jucarie trebuie citita eticheta pentru a preveni eventualele accidente.

- Puneti-va pentru cateva minute in pielea celui mic, asezati-va pe covor si uitati-va in jur. Cu siguranta veti vedea de la acea inaltime locuri si obiecte interesante, dar care sunt periculoase.

Trucuri si idei pentru o locuinta sigura

Copilul nu trebuie lasat pe suprafetele netede ale podelei sa mearga sau sa alerge cu sosete, deoarece poate aluneca, iar accidentarea poate fi una serioasa. Indicate sunt sosetutele cu talpa cauciucata sau papuceii de casa.

- Spatiile precum biroul, pivnita, camera in care calcam hainele sau spalatorul trebuie incuiata, astfel incat cel mic sa nu ajunga acolo

- Nu lasati la indemana copiilor solutiile de sters praful sau de lustruit parchetul

- Rafturile din camera copiilor se transforma imediat in adevarate scari, iar de aceea acestea trebuie sa fie foarte bine prinse in perete, astfel incat aventura sa aiba un final fericit.

- Covoarele trebuie lipite de podea, astfel incat sa nu fie pericol de alunecare.

- Corpurile de iluminat cu senzori reprezinta solutia perfecta pentru ca cei mici sa nu se loveasca atunci cand este intuneric in locuinta.

A.V.
InCasa.ro