Standarde minime de eficienta pentru electrocasnice

tv plasmaGreenpeace saluta demersurile Comisiei Europene de implementare a standardelor minime de eficienta pentru electrocasnice, dar isi exprima nemultumirea fata de tinta stabilita pentru televizoare. Legislatia aprobata in prezent nu ar afecta cele mai putin eficiente ecrane LCD si nu este progresiva, ceea ce inseamna ca va deveni depasita peste doar cativa ani. Folosirea inteligenta a energiei este esentiala in lupta impotriva schimbarilor climatice. Consumatorii au dreptul la cele mai inteligente si eficiente produse care economisesc atat energie cat si bani.

 

Nu este vorba doar de televizoare cu plasma mari, ci aparatele ineficiente din cadrul mai multor categorii de produse, inclusiv de iluminat, refrigerat si stand-by, care vor fi scoase de pe piata. Sunt disponibile multe produse alternative care economisesc energie  si care pot inlocui toate electrocasnicele, inclusiv televizoarele.

 

Greenpeace saluta, de asemenea, demersurile Comisiei in introducerea etichetarii eficiente a produselor pentru a permite consumatorilor sa faca intotdeauna cele mai bune alegeri.

 

Cercetarile efectuate de Greenpeace arata ca aproape doua treimi din electricitatea pe care o folosim in cladiri este irosita. In toata lumea, 1600 de centrale poluante, pe baza de carbune, ar putea fi inchise  prin simpla trecere la produse care folosesc cu economie energia, cum ar fi becurile economice si frigiderele clasa A++, si prin instalarea sistemelor de management a energiei, cum ar fi senzorii de miscare.

 

Standardele de eficienta ale Comisiei vor interzice efectiv de pe piata produsele care irosesc energie, dar aceste masuri ar trebui sa fie mai drastice. De exemplu, Comisia trebuie sa implementeze o masura de imbunatatire continua a standardelor. Aceasta inseamna ca standardele de eficienta trebuie revizuite in mod regulat, tinand pasul cu cea mai avansata tehnologie disponibila.

Greenpeace Romania