Stilul artizanal romanesc - Stiluri decorative (II)

Stilul TraditionalStiluri decorative - trecere in revista (II)


In spiritul traditiei romanesti

 

Stilul rustic/artizanal trebuie sa transmita neaparat ideea de natura, prin intermediul culorilor utilizate, a materialelor folosite si a tesaturilor. Se caracterizeaza printr-un aspect confortabil, viu colorat, printr-un mobilier decorat sau pictat si prin accesorii care se evidentiaza prin textura, cum ar fi: cosuri, carpete din fibra naturala, obloane, impletituri de salcie.

 

Acest stil coincide cu traditiile artizanale ale diferitelor tari, fiind rezultatul activitatilor mestesugaresti dezvoltate de-a lungul timpului. In Romania practicile mestesugaresti constituie etichete specifice anumitor regiuni ale tarii, iar produsele artizanale reprezinta atractii pentru turistii care ne viziteaza tara si obiecte deosebite de decor.

 

Mestesugul impletitului, in special din fibre naturale, foarte bine dezvoltat in sec XIX - XX in Basarabia, isi are si la momentul actual practicantii lui, care executa diverse obiecte decorative, obiecte de uz casnic sau jucarii din paie de secara, ovaz, orz sau grau, acestea fiind materiale 100% naturale.  

 

Olaritul, practica straveche, atestata prin prezenta vaselor de ceramica din epoca neolitica, este un obicei care se dezvolta si astazi, in special in anumite zone ale tarii (Cucuteni, Hotezu, Oboga, Maramutes etc.). Tehnicile de decorare ale vaselor rezultate sunt specifice diferitelor regiuni geografice (in sudul tarii, de ex., tehnica de decorare consta in aplicarea in relief a unor snururi, braie sau rozete de pasta). Cromatica vaselor de ceramica pastreaza traditii foarte vechi, folosind culori naturale.

 

Arta lemnului, tesutul, pictura icoanelor pe sticla, ornamentarea oualor incondeiate reprezinta, de asemenea, practici importante, specifice tarii noastre, care au in spate o traditie solida. Produsele artizanale rezultate in urma acestor practici (masti populare, cosuri si mobilier din rachita, impletituri din papura, obiecte de birou si vase din lemn, papusi, podoabe etc.) sunt folosite ca obiecte decorative in crearea unui decoruri rustice confortabile si deosebite.

www.incasa.ro