Stilul de amenajare al anilor `20

stil modernStilul de amenajare al anilor `20 revine si in 2012

Anii '20 reprezinta in anumite tari din Europa deceniul evolutiei, perioada de la sfarsitul primului razboi mondial, care impune o noua imagine a tot ceea ce inseamna amenajare si design. Acoperisurile mai putin inclinate sau chiar plate, sticla si otelul sunt doar cateva din elementele care sparg barierele traditionalismului.

Stilul anilor '20 era unul functional, utiliza formele clare, iar pentru acea epoca reprezenta o noutate revolutionara. Una dintre devizele acestui stil era “Form follows function”. Imediat dupa ce a luat sfarsit Primul razboi Mondial si in contextul unei “explozii” si a unei prosperitati economice, anii ’20 si-au lasat amprenta atat in domeniul modei, cat si in cel al amenajarilor interioare. Fastul istoric si stilul tineresc de amenajare antebelic au fost total excluse.

Arhitectului german Walter Gropius a fost desemnat sa conduca una dintre cele mai importante scoli din Europa pentru a reconstrui intreaga tara devastata dupa Primul Razboi mondial. Acestuia i s-a cerut sa construiasca totul intr-un stil pragmatic, clar si simplu. Atunci s-a nascut stilul Bauhaus care a devenit un adevarat curent arhitectural si care s-a extins asupra Batranului Continent, insa si asupra Statelor Unite ale Americii.

Astfel intregul design a fost prelucrat in mod industrial pentru a acoperi o masa cat mai larga si a reconstrui zonele afectate in cel mai scurt timp. Astfel stilul Bauhaus si-a pus amprenta asupra mobilierului, asupra corpurilor de iluminat, decoratiunilor sau asupra aparatelor electrocasnice. Bauhaus insemna un curent modern si in acelasi timp oferea solutii pentru incaperile si spatiile mici. Mobilierul functional si mai putin robust s-a facut remarcat prin caracterul sau ergonomic.

Stilul Bauhaus revine in forta si astazi. Formele simple, ferestrele mari, spatiile aerisite, decoratiunile simple care nu incarca spatiul si ergonomia mobilierului sunt elemente pe care designerii le propun si in 2012.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro