Stilul decorativ Mexican

decor mexicanTransformarea unui decor banal cu ajutorul stilului mexican

Pentru ca stilul de viata a devenit, in general, mai "casual", decoratorii de pretutindeni au inceput sa graviteze in jurul stilurilor decorative mai relaxate din Mexic si din sud-vest. Astfel, ei au descoperit ca, desi aceste stiluri pot fi relaxate, ele sunt departe de a fi plictisitoare. In realitate, daca se acorda suficienta atentie, o sufragerie decorata in stil Mexican poate deveni, literalmente, o opera de arta.

Stilul decorativ Mexican, la fel ca si versiunea sud-vestica, se concentreaza pe tonurile de pamant, pe culorile stralucitoare si pe accesoriile artizanale. Acest stil a aparut in urma combinarii culturilor spaniole cu traditiile indigenilor americani nativi, rezultatul putand fi catalogat drept unul remarcabil si sofisticat. In stilul Mexican, ca si in cel sud-vestic se foloseste mobilierul din lemn cu o multime de sculpturi decorative. Textilele confectionate din lana - cum ar fi covoarele Navajo sau carpetele sud-vestice - sunt tesute de mana, cu motive inspirate din natura. In ambele culturi armaturile sunt fabricate din tabla ornamentala sau din fier forjat. Cu toate acestea, exista diferente semnificative intre stilul decorativ Mexican si cel sud-vestic, in sensul ca cel de-al doilea tinde mai mult catre o gama calmanta de tonuri de pamant, in timp ce in decorul Mexican sunt folosite culori pasionale si vii. Ambele stiluri decorative isi au locul si adeptii lor, mai ales acum cand foarte multi oameni din Mexic si din America Latina au emigrat in alte tari.

Pentru a realiza o sufragerie in vigurosul stil Mexican, incepeti cu podelele. Placile din faianta, piatra sau lemnul - toate constituie materiale caracteristice acestui dÚcor. Dupa ce v-ati decis asupra unuia dintre ele, folositi covoare in culori vibrante pentru a defini spatiul. Luati in considerare covoarele mentionate anterior sau cautati unele care sa contina culorile fundamentale ale decorului Mexican, cum ar fi: covoarele rosii, galbene, portocalii sau albastre. Acestea vor servi drept elemente de legatura cu nuantele mobilierului.

Dupa ce ati rezolvat cu podelele concentrati-va asupra peretilor. Peretii mexicani sunt facuti, de obicei, din ipsos, cu o multime de texturi. Utilizand anumite culori din paleta mexicana conferiti peretilor un aspect sters, ca si cand ar fi decolorati in mod natural de soare. Modelele geometrice se potrivesc foarte bine ca borduri, adaugand interes vizual. Decorati peretii cu lucrari de arta mexicane sau inramati fotografii reprezentand desertul sau oceanul (Mexicul se intinde de la Oceanul Pacific si pana in Golful Mexicului). Nu sufocati, totusi, peretii folositi prea multe decoratiuni. Scopul este acela de a obtine un dÚcor relaxant, deschis, primitor.

In privinta mobilierului, alegeti acele piese care par cioplite brut, dar care au o calitate durabila si sunt rezistente. Folositi  tesaturi sau piele pentru a acoperi mobilierul si apoi adaugati multe pernite decorative, cu modele in culori vii, stralucitoare si tonuri de pamant.

Decorul va fi completat cu multe plante decorative in ghivece de lut ars, sfesnice din lemn pe mese si cosuri impletite in care sa puneti maruntisurile. Fierul forjat fiind, de asemenea, un element prezent in decorul Mexican, il puteti folosi cu succes la candelabre, scheletul mesei sau aplicele de pe pereti. Din moment ce apa este importantŃ in desert, o mica fantana din piatrŃ, chiar si sub forma unui model pe fata de masa, poate conferi o nota de autenticitate decorului mexican.

Nota: Covoarele Navajo erau facute de colonisti din impletituri, crosetari si infasurari de fasii de material si apoi cusute intre ele, sau prin prinderea unor fasii cu croseta de material pe o baza de urzeala. Motivele erau florale, geometrice sau cu animale si erau foarte colorate.

Photo

Corina Dovinca
InCasa.ro