Storurile, jaluzelele, draperiile - intimitate si stil

           Decorarea ferestrelor poate fi o provocare pentru oricine. Si mai ales ca exista o varietate de materiale, culori, marimi etc. In orice caz sunt mai mult decat evidente motivele pentru care alegem varianta cosmetizarii ferestrelor: intimitate, controlul luminii naturale, functionalitatea lor si de ce nu, stilul.

 jaluzele        jaluzele verticale

            Intimitatea este in comunitate o problema importanta, mai ales daca ferestrele de la baie sau de la dormitoare dau fix in ferestrele vecinilor sau spre strada aglomerata.

           Iata cateva sugestii pentru a va proteja intimitatea: puteti opta pentru storuri din lemn sau plastic montate la exteriorul ferestrelor. Acestea pot fi sub forma de rulou sau de fereastra cu panouri care-si schimba pozitia. Sunt evident opace si le cumparati in functie de dimensiunile ferestrelor. Acestea ofera protectie si contra vantului, zapezii, prafului.

            De asemenea draperiile atunci cand sunt trase ofera intimitate maxima.

            Jaluzele din panza uni sau din plastic in forma de rulou acopera in totalitate fereastra. In strainatate se prefera acoperirea a trei sferturi de geam lasand o portiuni in partea superioara libera pentru a permite luminii sa intre in incapere.

   jaluzele    jaluzele
       

            Jaluzelele din plastic sau lemn care se pliseaza sunt si ele foarte folosite dar atunci cand sunt nu sunt bine inchise lasa lumina si privirile indiscretilor sa patrunda in camera. Ele pot fi verticale sau orizontale in functie de preferinte si marimi. Cu ajutorul parghiilor puteti misca jaluzelele cum doriti, lumina intrand din mai multe unghiuri.

 jaluzele    jaluzele

            Perdelele si draperiile de tripluvoal sunt foarte elegante si confera de asemenea intimitate, desi seara devin translucide cand este luminata incaperea. Pentru mai multa intimitate le puteti combina cu jaluzele sau draperii din textile groase.

            In afara de pastrarea intimitatii, controlul luminii este un alt factor important. Daca doriti sa dormiti in timpul zilei sau sa va uitati la televizorul aflat in apropierea unuei ferestre foarte luminoase, atunci cu siguranta aveti nevoie de darperii, jaluzele si perdele care sa atenueze lumina zilei si chiar sa o suprime. De asemenea  razele ultraviolete puternice pot afecta mobila, textilele si obiectele de arta. Materialele de decoloreaza, mobila se usuca etc. in concluzie trebuie sa folositi jaluzele de plastic sau aluminiu pentru a proteja inclusiv perdelele si draperiile fine. Jaluzelele naturale din bambus si papura filtreaza lumina. Daca lumina este foarte puternica atunci poate ar trebui sa va ganditi sa atasati direct pe sticla un film pentru a reduce razele ultraviolete. Jaluzelele transparente din poliester sub forma de rulou nu ofera prea multa intimitate dar cu siguranta ofera protectie contra ultravioletelor.

 jaluzele  

Toate aceste optiuni trebuie sa fie si usor de folosit, sa fie usor de inchis sau deschis. Pentru ferestrele pe care nu le deschideti puteti folosi jaluzele fixe. Draperiile din doua bucati sunt cel mai usor de folosit daca aveti bineinteles o galerie buna. Jaluzelele sau draperiile pot fi folosite pentru a masca niste ferestre mici sau nise in pereti. In camera copiilor este de preferat sa evitati instalarea unor draperii sau perdele lungi pentru a nu-i tenta pe cei mici sa se agate de ele. Mai bine folositi jaluzele orizontale scurte.  

              Daca aveti ferestre foarte mari si foarte inalte singura solutie pe care o aveti este sa folositi pentru partea de sus jaluzele permanente fixe sau daca va permiteti un sistem special automatic de control al luminii.

          Stilul aduce mereu stralucire, culoare si bucurie. Asa ca folositi pentru ferestre materiale cu culori pe care le regasiti in alte parti ale camerei sau in cazul jaluzelelor verticale puteti folosi combinatii de culori.

             Draperiile pot fi scurte sau lungi, drepte sau foarte plisate, opace total sau usor transparente. Se pot confectiona dintr-o singura bucata sau din doua. Pot fi tivite cu franjuri mai ales cele de catifea. Pot fi uni sau colorate in functie de preferinte. Se pot folosi imprimeuri. Pot fi prinse cu inele groase de metal sau cu funde de material. Atunci cand sunt date la o parte pot fi prinse cu snururi mari cu ciucuri sau funde de material.

            Jaluzelele pot fi de mai multe feluri, in stil Roman, austriac, plisate, panouri drepte, rulouri. Cele din metal au uneori finisaze speciale. Cele din lemn sunt in numeroase variante de culori, finisaje.

www.incasa.ro

27 febr 2007

Altheate