Obloanul – un element decorativ pentru casa ta

Un detaliu arhitectural minunat de multe ori trecut cu vederea, pe care unele case inca il mai au, este obloanul. Acesta era un element important in arhitectura caselor din tarile meditaraneene.

Oblonul isi are originea in Grecia, fiind folosit cu mult timp inainte ca sticla sa devina material principal la realizarea ferestrelor. Obloanele s-au raspandit rapid si in alte tari, precum Spania si Italia, iar populatitatea lor s-a datorat in primul rand functionalitatii.

Folosite pentru a regla cantitatea de aer si de lumina ce patrunde intr-o camera, obloanele sunt astazi intalnite peste tot in lume, cu precadere in zonele cu clima mai calda.

Oblonul este de fapt un panou, in general din scanduri de lemn masiv, prevazut cu balamale, care este instalat pe partea exterioara a ferestrelor. Functia acestuia s-a pierdut in timp odata cu aparitia sticlei, astazi avand mai mult un rol decorativ dar si de filtrare a luminii. Obloanele sunt mai mult utile decat estetice in zonele cu risc meteo ridicat, fiind o protectie a ferestrelor si usilor in calea intemperiilor.

Acest element decorativ a fost uitat o perioada de timp dar a revenit in atentia designerilor si a proprietarilor de locuinte. Multi vad obloanele ca fiind mai estetice decât perdele sau jaluzele si le folosesc pentru a inbunatati aspectul exterior al cladirilor.

Forma si culoarea acestora a evoluat in timp dand o nota de originalitate arhitecturii. Si materialele din care sunt realizate s-au diversificat, pe piata putand fi gasite variante fabricate din fier, PVC sau aluminiu. Pentru a alege obloanele potrivite tineti cont de inaltimea geamurilor, de clima regiunii in care locuiti, dar si de design-ul interior al casei deoarece acestea sunt vizibile si din interiorul locuintei. Obloanele pentru ferestrele fixe sunt folosite doar in scopuri decorative. Celalalt tip, care pot fi inchise si deschise, ofera protectie de soare, imbunatateste securitatea acasei si sunt utile in timpul furtunilor.

Obloanele exterioare pot elimina nevoia de a acoperi fereastra pe interior. Puteti folosi in scopuri decorative perdele sau jaluzele, dar pentru scopuri practice acestea nu vor mai fi neaparat necesare. Odata uzate, ele pot fi revopsite iar proprietarii pot schimba culoarea acestora daca doresc sa mearga pe un design diferit.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro