Sufrageriile formale

sufragerieExista case, de obicei mari, in care puteti observa, aproape fara exceptie, prezenta unei camere care nu ajunge niciodata sa fie "populata" sau folosita intr-un anume scop. Acest lucru este generat,  de regula, de doua cauze majore: nimeni nu stie exact ce sa faca cu spatiul respectiv sau incaperea are un aer mult prea inchis si impersonal. Cu aceste probleme se confrunta, de obicei, ceea ce am numit, in mod generic, sufrageriile formale. Aceste incaperi fie par neterminate si reci, fie arata atat de pretentios incat impun distanta, ceea ce face ca ele sa fie rezervate meselor speciale de sarbatori sau petrecerilor capricioase. Uneori, sufrageriile formale contin cele mai scumpe si elegante obiecte din casa, fiind folosite ca "sali de expozitie" - improprii, tinand cont de traficul redus din incapere.

Pentru a nu irosi aceste spatii, transformati-le in incaperi confortabile si atragatoare, tinand cont de urmatoarele sfaturi:

O modalitate usoara de a trasnforma o sufragerie formala intr-o incapere ceva mai comoda, mai obisnuita este aceea de a adauga cateva accesorii sau de a indeparta unele dintre obiectele existente in decor. O oglinda, de exemplu, poate sa dechida spatiul si sa reflecte obiectele din jur; o draperie dintr-un material intr-o culoare mai deschisa si mai vie poate revigora atmosfera. Obiectele impunatoare (dulapuri masive, vitrine, biblioteci etc.) pot fi mutate in alte incaperi, pentru a indeparta senzatia de inghesuiala. De asemenea, scapati de accesoriile grele si inlocuiti-le cu obiecte de iluminat, care vor face ca spatiul sa para mai primitor si mai putin incomod.

Majoritatea obiectelor de mobilier pentru sufragerie provin din mosteri de familie si sunt supradimensionate si lustruite. Acestea fac incaparea sa para sofisticata si ii confera un aer impozant si rigid. Inlocuiti masa lunga rectangulara cu una circulara, care permite tuturor celor prezenti in jurul ei sa se priveasca reciproc, facand atmosfera mai familiara si mai intima. De asemenea, alegerea unei mobile mai putin lustruite va face ca incaperea sa para mai accesibila.

In general, obiectele de mobilier dintr-o sufragerie formala tind sa fie colorate in nuante inchise, ceea ce face ca spatiul sa para demodat si intunecos. Pentru a relaxa atmosfera alegeti piese de mobilier confectionate dintr-un lemn mai deschis la culoare; iar pentru tapiteria scaunelor nu folositi matasea, ci materiale mai putin luxoase, care nu inhiba oaspetii.

Accesoriile luminoase exagerate, gen: candelabre, pe langa faptul ca sunt scumpe, de cele mai multe ori nici nu ofera un iluminat adecvat camerei. Astfel ca este recomandat sa folositi, in schimb, lampi de colt sau spoturi incorporate in pereti, care arata mult mai elegant pentru zilele noastre.

Daca nu puteti renunta la mobilier, din considerente de ordin sentimental sau financiar, incercati sa amestecati elementele traditionale existente si sa le potriviti cu unele moderne. Personalizarea este aspectul cel mai important in crearea unui spatiu sigur, primitor si confortabil.

Corina Dovinca
InCasa.ro