Paravanul - peretele flexibil din locuinta

paravanulParavanul face parte din categoria pieselor de mobilier si reprezinta una dintre cele mai flexibile componente, un adevarat “multitalent” datorita modului in care este construit. Astfel pornind de la rolul sau initial, de a feri sau de a proteja o anumita zona a locuintei de privirile indiscrete, paravanul inlocuieste cu brio un perete delimitand astfel anumite “zone” din locuinta.

“Peretele spaniol”, asa cum mai este denumit paravanul, isi are originile din China si din Japonia, unde este foarte raspandit in arhitectura moderna, dar si in cea traditionala. Initial acesta era utilizat in dormitoarele doamnelor din inalta societate, ce se “ascundeau” dupa paravan pentru a-si schimba vestimentatia.

Atat atunci cat si acum, paravanul este construit din cel putin trei usi prinse intre ele cu balamale, care transforma aceasta piesa de mobilier intr-una foarte flexibila. Atunci cand spatiul este mic, paravanul poate fi restrans si asezat in functie de acesta.

In trecut, paravanul clasic era construit din hartie sau dintr-o stofa ce era prinsa de marginile din lemn. Astazi, acesta poate fi gasit in magazinele de specialitate, dar si in atelierele proprii ale mestesugarilor confectionat din lemn, bambus, ratan sau din plastic. Modelele si culorile variaza in functie de fiecare stil in parte.

De cele mai multe ori intalnim paravanul care are ca scop impartirea incaperilor in anumite “zone”. Astfel, spre exemplu, camera de zi poate fi despartita de “dining room”, adica de spatiul in care luam masa impreuna cu cei dragi. In cazul in care avem o locuinta mica si nu ne perimite spatiul sa amenajam intr-o incapere separata un birou, acest lucru devine posibil cu ajutorul paravanului. Acesta poate fi instalat astfel incat sa delimiteze dormitorul sau camera de zi de zona in care se afla calculatorul. De foarte multe ori, aceasta “perdea” se regaseste chiar si in fata ferestrelor, acesta preluand rolul jaluzelelor, care ne feresc de privirile curioase ale trecatorilor.

Indiferent ca este prelucrat in stil asiatic, in stil nostalgic, romantic sau modern, paravanul reprezinta acea piesa de mobilier care isi poate gasi locul in orice stil de amenajare al locuintei, aducand totodata un aer boem si un sarm aparte in incapere.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro