Tapetul - avantaje si dezavantaje

In magazinele de specialitate se gaseste o gama larga de tapete simple sau cu desene colorate sau in relief, pe diferite suporturi, lavabile, semilavabile, etc.

In general, tapetele prezinta urmatoarele avantaje:
- se aplica pe orice suport ca: tencuieli, suprafete vopsite, panouri prefabricate, beton, caramida, beton celular, chirpici finisati cu baza de lut, etc.;
- operatia de aplicare este relativ usoara, nu necesita o indemanare deosebita si nici materiale costisitoare;
- se intretin usor. Tapetele de hartie nu se pot spala cu apa, se sterg doar cu carpa curata sau perii moi. Tapetele semilavabile se pot sterge cu carpa umezita, iar tapetele lavabile se curata usor prin spalare cu apa si detergenti; din considerentul ca detergentii sunt agresivi, recomandam mai bine sa se curete cu apa amestecata cu amoniac: la 1 l de apa 1 lingurita de amoniac praf sau lichid.
- intretinute corespunzator, tapetele rezista timp indelungat, circa 15-20 de ani, pastrandu-si nealterate culoarea si aspectul.
- poate fi indepartat cu usurinta, cand se doreste acest lucru, suportul respectiv permitand fie aplicarea unui alt tapet, fie o zugravire sau chiar vopsire.
- au un aspect frumos si sunt relativ ieftine. In plus, aplicarea lor nu produce atata deranj in gospodarie cat se face cu ocazia zugravelilor clasice, lucru deloc neglijabil.
- un amanunt trebuie retinut insa: tapetele, indiferent daca sunt lavabile sau semilavabile, nu se aplica in incaperi cu o umiditate crescuta.

Dupa cum am mai spus, in magazine se gaseste o gama variata de tapete de diferite tipuri si culoti, insotite de cele mai multe ori de notite tehnice in care sunt trecute caracteristicile lor.

Dezavantajele tapetului
- tapetele de hartie nu sunt rezistente la apa, se pot rupe usor, in timpul fixarii pe suport; cer atentie datorita umezirii produse de clei.
- prin tapete de panza se fixeaza praful de suport si la anumite intervale trebuie demontate si curatate prin spalare.
- tapetele semilavabile incetinesc ritmul de aerare a peretilor.
- tapetele lavabile, indiferent de suport, nu pot fi lipite decat pe suporturi perfect uscate, de fapt, aceasta recomandare este valabila pentru orice tip de tapet. Se lipesc mai greu mai ales marginile fasiilor datorita greutatii si a peliculei de material plastic.
- se pot produce mai usor diferite ciuperci pe suportul acoperit cu tapet semilavabil sau lavabil.

Tapetele, indiferent de suport, culoare, nu se lipesc la exterioare si se evita la interioarele cu multi vapori de apa, de exemplu bai sau bucatarii.