Tapitarea blatului unui scaun - sfaturi practice

tapitare scaunBlatul unui scaun (portiunea de sedere) este cel mai sensibil element al acestui obiect, fiind usor deteriorabil si greu de intretinut, insa nu este foarte greu de schimbat, presupune material putin si este o operatiune pe care o puteti face singuri, urmand cativa pasi simpli. Puteti schimba atat tapiteria, cat si ramele scaunelor.

Pentru tapiterie calculati mai intai cantitatea de material necesara, masurand lungimea, latimea si inaltimea blatului si adaugand 2,5 cm. pentru fiecare dimensiune - baza blatului va fi acoperita cu un invelis pentru platforma care va acoperi chingile si umplutura blatului. Repetati masuratorile si in partea de jos.

Mai intai de toate desprindeti blatul scaunului - de obicei acesta poate fi scos cu usurinta, in caz contrar loviti usor la baza lui. Indepartati invelisul existent. In cazul in care chingile sunt deteriorate, indepartati totul de pe rama blatului (invelitoarea, captuseala si chingile) si calculati necesarul de chingi.

Pe rama scaunului faceti cate un semn pentru centrul fiecarei chingi ce urmeaza a fi aplicata, dupa care fixati capatul rolei de chingi la rama, prin baterea a cate trei cuisoare la marginea acestora, cu un mic spatiu intre ele. Infasurati apoi chinga pe o bucata de lemn, pentru a o putea tine sub tensiune si fixati-o la partea opusa a ramei. Taiati chiga, lasand o portiune suplimentara, pe care o veti plia si o veti fixa cu alte doua cuisoare, batute in micile spatii ramase goale (dintre cele 3 cuie de sub cuta). Fixati toate chingile, atat cele orizontale, cat si cele verticale, impletindu-le.

Pentru blatul scaunului alegeti un burete ferm, pe care il veti taia folosind cadrul de lemn ca forma si il veti aseza deasupra chingilor. Taiati materialul pentru captuseala intr-o bucata suficient de mare ca sa acopere partile laterale ale buretelui, fara sa acopere cadrul de lemn. Fixati apoi materialul pe toate ramele cadrului, dinspre centru spre lateral, tinandu-l bine intins. Cand ati ajuns la colturi, trageti materialul spre centrul ramei si fixati-l cu capse in ambele parti ale coltului. Indoiti si capsati material suplimentar, pentru rezistenta - numarul cutelor este variabil, in functie de textura si densitatea materialului. Dupa ce l-ati fixat, taiati portiunile de material in exces, insa nu foarte aproape de colturi.

Pentru platforma folositi o bucata de material negru pe care o veti taia la dimensiunile cadrului. Indoiti marginile si fixati acest material, prin capsare, in partea de jos a cadrului. Nu puneti capsele foarte aproape una de cealalta, pentru ca acest material nu trebuie sa stea foarte intins.

Corina Dovinca
InCasa.ro