Teme si idei inspirate de dormitorul indian

indiaSensibilitatea artistica a indienilor, atat in ceea ce priveste obiectele de arta, cat si arta populara, provine dintr-o transformare culturala veche de mii de ani. Temele decorative ale acestei tari releva influentele vecinilor sai asiatici, perioadele de control al Greciei, influentele cuceritoritorilor islamici, ale colonistilor britanici si motivele religioase ale hinduismului. Toate aceste influente disparate contribuie impreuna la crearea unui stil decorativ dinamic, vibrant, extraordinar. Prindeti toate aceste elemente intr-o singura camera, respectiv in dormitor, si veti obtine un ambient cu adevarat neobisnuit si exotic.
 
Culoarea

Un dormitor inspirat de stilul decorativ indian trebuie sa fie insufletit cu ajutorul culorilor vibrante. Peretii trebuie sa fie vopsiti in nuantele stralucitoare ale florii de orhidee sau ale unui condiment aromat, cum este curry.  Rozurile, purpuriul, fucsia, rosurile calde, portocaliul si galbenul reprezinta alegerile potrivite, in intentia de a reprezenta dormitorul indian. Culoarea luminoasa a peretilor nu trebuie atenuata de albul tavanului sau al lambriurilor. Toate suprafetele trebuie sa aiba aceeasi culoare stralucitoare sau sa fie  facute din lemn luxos finisat. Un joc salbatic al culorii este binevenit in decorul indian - folositi, asadar, orice nuante va incanta privirea.
 
Materialul

Decorul indian implica deseori matasuri, casmir, bumbac imprimat si tesaturi brodate si impodobite cu margele sau oglinzi minuscule. Aceste materiale sunt utilizate pentru tapiterii, carpete de perete, covoare, fete de perna, cuverturi etc. Pentru a reda cat mai fidel decorul de inspiratie indiana puneti pe pat lenjerie din bumbac imprimat si perne viu colorate din matase naturala. Sari-ul, acel material care se infasoara in jurul taliei, apoi in partea superioara a corpului, reprezinta piesa vestimentara traditionala a indienilor. Acesta este, in esenta, o bucata lunga de material de forma dreptunghiulara, care prezinta diferite motive realizate manual, fiecare dintre ele avand o semnificatie aparte: paisley - simbolul fertilitatii, papagalul - simbolul pasiunii, pestele - simbolul bogatiei, rudrak sha, samanta unui arbore indian - simbol religios etc . Destinatia acestor materiale abundente, atat ca motive cat si ca nuante, poate fi schimbata  - folositi sari-ul pentru pernitele decorative, lenjeria de pat, carpete de perete sau cuverturi.

Arta si sculptura

Arta indiana reflecta, asa cum era de asteptat, mai multe influente culturale si poate reda atat teme traditionale, cat si teme contemporane sau moderne, la fel ca arta oricarei alte tari. Pentru a surprinde ceea ce este exotic pentru sensibilitatea vestica, trebuie, desigur, sa folositi acea parte traditionala a artei indine, care va va aduce mai aproape de autenticitatea decorului hindus. Mare parte a artei traditionale indiene implica descrierea carateristicilor arhitecturale unice ale Indiei - precum Taj Mahalul - sau a zeilor si zeitelor acesteui popor. O modalitate simpla de a imprima dormitorului o puternica caracteristica a acestui stil este introducerea intr-un colt al camerei a unei statui impunatoare care sa reprezinte un zeu indian important, precum Ganesha sau agatarea pe unul dintre pereti a unei picturi reprezentand zeita Parvati.
 
Mobilierul

Mobilierul indian implica, de regula, lemn exotic inchis la culoare sau lemn finisat, astfel incat sa para exotic. Lemnul si finisajele aferente corespunzatoare unui dormitor de inspiratie indiana includ: palisandrul, mahonul, abanosul sau cedrul rosu. Mobilierul indian contine, deseori sculpturi elaborate si incrustatii din piatra sau lemn; poate fi, de asemenea, pictat cu diferite motive traditionale, viu colorate. Piesele de mobilier indiene reflecta elementele delicate ale arhitecturii clasice specifice acestei tari: arcade rotunjite, festoane, cupole ascutite.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro