Tendintele anului 2011 in designul interior

design interiorUn nou an a venit si deja s-au cristalizat noi tendinte in toate domeniile vietii noastre. O modalitate buna de a incepe anul cu o explozie de energie este de a schimba design-ul interior, fiind atenti la directiile care se impun in acest an in domeniul amenajarilor.

In 2011 designul interior va acorda mai multa atentie familiei si va arata un interes ridicat pentru conservarea valorilor etnice si a elementelor vintage, una dintre prioritatile oamenilor fiind economisirea de bani. Situatia economica actuala ne va determina pe multi dintre noi sa devenim nostalgici la amintirea vremurilor trecute. Asa numitele culori vechi, care sa ne aminteasca de trecut, vor constitui cele mai cautate tendinte in acest an. Maroul de pamant, verdele lime sau albastrul marin se vor regasi in amenajarile interioare atat ca vopseluri cat si ca texturi.

Ceea ce va alimenta tendintele anului 2011 va fi interesul pentru ecologizare. Reutilizarea mobilierului prin restaurare nu numai ca va conduce la economii substantiale, dar va conferi un sentiment bun de contributie la protectia mediului inconjurator.

In acest an, atentia designerilor de interior se va concentra asupra originilor. Datorita dorintei umane de a retrai trecutul, specialistii sunt de parere ca interesul va fi acordat originilor existentei umane, astfel ca toata lumea va cauta forme si culori cu o influenta globala. Simbolurile triburilor africane sau cele timpurii ale popoarelor amerindiene vor fi folosite mult si se vor traduce in modele geometrice interesante. Pentru ca acestea sa aiba un impact deosebit trebuie sa folositi culori vibrante, dar in cantitati modeste: reflectii aurii cu purpuriu, rosu sau albastru oceanic.

Odata ce oamenii isi vor intoarce atentia catre origini, vor realiza ca banii nu reprezinta cel mai important lucru in viata. Criza economica, cu toate efectele ei dezastruoase, ne impune adoptarea unui stil simplu de viata, ceea ce poate avea si efecte pozitive in privinta amenajarilor interioare. Diverse nuante de gri si alb vor constitui principalele neutre ale acestui an; griul va fi folosit intr-o multime de combinatii cu alte culori, ca si cu tonuri diverse de galben, pentru a aduce o pata de culoare. Pot fi create combinatii sofisticate, utilizand sticla, cristal sau otel. Accesoriile confectionate din aceste materiale au rolul de a lumina incaperile, fiind mai cu seama folosite pentru corpurile de iluminat.

Un alt aspect caruia i se va acorda o atentie deosebita tine de simbolistica - elementele decorative indicand optimism si speranta. Vor fi apreciate motivele florale cu aspect retro sau accesoriile care vor combina culori care simbolizeaza renasterea sau speranta, precum: violetul, portocaliul, verdele sau galbenul.

In materie de mobilier, anul acesta se va miza pe piesele vintage, etno si scandinave, atat in designul interior cat si in cel exterior. Oamenii se afla in cautarea intimitatii, a confortului si a caldurii, insa prefera in continuare spatiile deschise si luminoase si liniile minimalistice.

Vintage: mobilier vechi restaurant, linii romantice, piese complicate din lemn masiv, elemente decorative care amintesc de timpurile vechi. Piesele vintage, indragite mai cu seama de femei, inseamna mai mult decat vechi, reprezinta elemente valoroase mostenite de la generatiile trecute, din mosi stramosi. Stilul vintage, atat in vestimentatie cat si in design interior, implica piese ale caror valoare si calitate raman neatinse in timp. Inainte de a le achizitiona, asigurati-va numai ca aceste piese se potrivesc stilului intregii dvs locuite.

Etno - caldura, semineu, miros de mirodenii - acestea sunt elementele care inspira moda etno. In ceea ce priveste decoratiunile interioare aceasta tendinta se ghideaza dupa estetica colorata a Orientului. Vor fi preluate numeroase elemente din India, Maroc, Asia Centrala, China si Rusia. Astfel va exista o explozie de culoare, atat pe un fond alb, cat si pe diferite contraste puternice, realizate cu ajutorul unor culori precum: rosu, portocaliu sau galben. Daca nu sunteti un sustinator al acestui stil, insa doriti sa fiti la moda, puteti alege numai cateva elemente specifice: covoare colorate, mult lemn, nuante naturale si lumina slaba pentru a obtine efectul etno.

O alta tendinta a acestui an este aceea de a aduce parti din exterior in interior, in scopul de a crea zone intime, calde. De exemplu, puteti reproduce aspectul si atmosfera unei terase sau a unei gradini in living, prin introducerea in decorul interior a unor scaune din ratan adanci, a unei masute de cafea din bambus sau a unor plante decorative voluminoase. Pentru un efect special, aveti nevoie de ferestre mari prin care sa patrunda lumina naturala.

La moda in acest an este si stilul scandinav, al carui aspect minimalist si ale carui piese de mobilier albe, cu linii romantice si extrem de functionale sunt extrem de indragite. Putem spune ca stilul scandinav este mai mult decat un stil, este un mod de viata. Pentru a-l adopta alegeti mobilier alb, pereti zugraviti in alb si cateva accesotii colorate: pernite decorative, covor moale fara modele, cutii de diferite dimensiuni etc.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro