Tesaturile Marimekko Unikko

tesaturi fineSunt, probabil, unele dintre cele mai recunoscute modele de tesaturi din lume. Petele mari in forma de maci, intr-o varietate de culori impodobesc umbrele, genti, tavi de ceai sau lengerii de pat. Si totusi Unikko, apartinand firmei de design finlandez  Marimekko, a aparut dintr-un accident, atunci cand un designer a indraznit sa-ti infrunte seful.

Armi Ratia, viziunea creativa din spatele Marimekko, a cumparat o firma de textile, impreuna cu sotul ei Viljo, in anul 1951. A insistat pe folosirea culorilor indraznete, dar a decretat ca nu va exista niciun model floral. In opinia ei, florile naturale erau atat de frumoase in natura incat nu ar trebui sa fie folosite ca motive. Insa unul dintre designerii sai, Maija Isola, a conceput modelul Unikko ca semn de protest impotriva a ceea ce i s-a spus sa deseneze.

Tiina Alahuhta-Kasko, de la Marimekko, declara: "Armi a sustinut public ca nu vrea nicio floare ca motiv, insa Maija a refuzat sa accepte decizia ei si a gandit o serie intreaga de modele florale, care au fost atat de frumoase si diferite, incat Armi a cumparat imediat opt dintre ele."

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, Europa era pregatita pentru putina culoare, iar Ratias a venit cu ofera la momentul potrivit. Insa modelele sale, foarte populare, nu s-au vandut, deoarece nimeni nu stia cum sa foloseasca aceste materiale indraznete. Ratia a angajat un prieten pentru a le folosi la confectionarea unor rochii simple, pentru femei. La prima prezentare de moda, multimea s-a napustit asupra produselor, cumparandu-le aproape direct de pe modele.

Numele companiei a fost ulterior schimbat in Printex to Marimekko, reprezentand o anagrama a numelui lui Armi, careia i s-a adaugat termenul finlandez pentru rochie. In anul 1970 Jackie Kennedy a achizitionat 7 dintre creatiile acestei firme, cu una dintre ele pozand pentru coperta revistei Sports Illustrated.

Cativa ani mai tarziu, in anul 1979 Ratia a murit, iar compania a fost vanduta si a inceput sa aiba probleme financiare. In 1991 Kirsti Paakenen a cumparat Marimekko si a salvat-o de la dezastru. In 2007 a inceput deschiderea de magazine proprii si atunci cand Carrie Bradshaw a fost fotografiata purtand o pereche de bikini Marimekko si mai tarziu o rochie din Sex and the City, compania a trecut din nou in prima linie a modei.

La cea de-a 60 aniversare de anul acesta, fiica Maijei Isola, Kristina, care lucreaza in continuare pentru Marimekko, a creat un colaj de modele, primul fiind gandit de mama sa.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro