Traditia colectionarii obiectelor de Paste

Dintre colectiile legate de o sarbatoare, cea mai spectaculoasa si interesanta este cea legata de Paste. Colectiile cele mai mari si valoroase sunt cele nemtesti incepand cu perioada victoriana si pana in 1950. In aceasta perioada s-au produs foarte multe obiecte special pentru Paste si au stampila, mai ales cele de dupa 1918.

            Pastele a fost consacrat ca sarbatoare oficiala crestina in anul 325 dupa Hristos, dar originea flosirii oului vopsit si a iepurasului ca simbol al Pastelui isi are radacinile in vremuri mai indepartate. Pastele coincide cu sarbatorirea primaverii, traditii pagane. De exemplu vechii persi ofereau oua drept cadou in timpul primaverii, oul simbolizand o noua viata, un nou inceput. Colorarea oului in diverse nuante simbolizeaza sfarsitul unei ierni lungi si reci.

            Iepurasul inainte de a fi asociat cu sarbatoarea de Paste era initial considerat de egipteni drept simbolul ferilitatii. Altii sustin ca iepurele era si forma pamanteasca a zeitei Eostre.

            In secolul 19 in Germania fabricile de bomboane, de dulciuri in general, au inceput sa produca ciocolata sub forma de iepure, oua, gainuse si alte forme delicioase pentru sarbatoarea Pastelui. Obiceiul a fost dus in America prin imigrantii germani.

 

 

Dar in Germania nu se produceau doar dulciuri ci si alte obiecte, jucarii, bibelouri, carti postale etc, toate cu ocazia sarbatorii religioase a invierii. Jucariile sub forma de iepuras erau facute din lemn sau din plus.

 

 

 

 

 In Rusia dar nu numai, erau la moda ouale din metale pretioase cu incrustatii si pietre pretioase, adevarate bijuterii decorative care apartineau evident clasei conducatoare.

            Obiecte de genul jucariilor, figurinelor de portelan special facute pentru Paste au fost produse si in Japonia, in special dupa 1930. Acestea nu erau foarte migalos facute, asa cum erau cele nemtesti, dar erau destul de dragute si mult mai ieftine decat cele europene.

 

Cartile postale pentru Paste au fost produse cu precadere in America si Anglia. Vederile sau cartile postale sunt viu colorate si sunt printre cele mai la indemana lucruri de colectionat in ziua de azi. Gasiti carti postale cu oua colorate, iepurasi draguti cu oua vopsite, mielusei inocenti in cadre idilice, ratuste sau gainuse cu oua, flori de primavara si urari de genul Paste fericit sau Sarbatori fericite si Hristos a inviat.

 

            Obiectele mai vechi de 50 de ani sunt mai scumpe si mai greu de gasit si cumparat. De exemplu un ambalaj din hartie in forma de iepure, special pentru bomboane, datand din 1900-1930 se vinde cu cel putin 100 de dolari. Daca gasiti un ambalaj de iepure tragand un carucior cu oua atunci suma este tripla.

            Obiecte care pot fi colectionate foarte bine pentru ca dureaza destul de mult sunt lumanarile cu tema pascala adica iepurasi sau oua de ceara. La fel de bine se colectioneaza jucariile din lemn tot in forma de iepure cu carucior cu oua.

 

 

            Daca sunteti un amator de obiecte luate la reduceri atunci puteti cumpara niste obiecte din plastic produse in Japonia in 1940. De obicei gasiti recipiente  din plastic sau sticla in forma de ou sau iepure, pentru bomboane.

 

Daca preferati temele religioase atunci gasiti destule carti postale, pamflete si vederi distribuite de Scoala de Duminica inca din 1900 de Paste. Alte teme sunt Hristos inconjurat de copii, crini sau cruci.

 

               In zilele noastre sunt foarte cautate ouale din ciocolata cu surprize inauntru care fac deliciul copiilor si nu numai. Puteti colectiona micile surprize care sunt usor de asamblat si utilizat, atentie insa sa nu fie inghitite de cei foarte mici.

              

 In Romania exista traditia incondeierii oualor de Paste cu diferite modele populare, antropo-zoo-morfe. Aceste oua sunt in special oua de gasca sau de rata, mai mari si cu coaja mai tare, care in prealabil se golesc de continut, dupa care, cu o unealta speciala facuta din lemn si par de cal sau alt animal se picteaza direct pe ou cu culoare neagra, rosie, verde, albastra si galbena.  Aceste oua golite se pastreaza mai mult timp decat cele fierte.

 

           De asemenea unele gospodine folosesc foi de ceapa drept colorant natural si frunze sau flori de primavara pentru a imprima modele pe ouale intregi, fierte insa. La final pentru un luciu frumos ouale se ung cu untura sau ulei. Din ouale fierte foarte bine si pastrate in conditii optime, dupa cativa ani se pot obtine bucati de chihlimbar.

www.incasa.ro

07 april 2007

Altheate