Acoperirea ferestrelor

draperiiFerestrele sunt elemente esentiale in estetica oricarei incaperi, lumina pe care o furnizeaza avand numeroase functii: reliefeaza contururi, potenteaza culori, deschide spatii. In aceste conditii, de felul in care le decoram poate depinde starea generala pe care ne-o confera un spatiu.

Dupa ce ati rezolvat problema geamurilor, asigurandu-va ca acestea sunt suficient de mari si de transparente si ca sunt izolate corespunzator, din punct de vedere termic si fonic, urmeaza sa va ocupati de acoperirea sau de decorarea acestora. Vitralii, jaluzele, perdele, draperii sunt accesoriile necesare atat confortului ambiental, cat si satisfacerii simtului estetic, astfel ca trebuie sa le acordati atentia cuvenita.

1. Pasul unu
Inainte de a incepe procesul de acoperirea a ferestrelor, trebuie sa evaluati necesitatile camerei dvs. si sa decideti daca doriti un spatiu mai luminos sau unul mai intunecat. Daca incaperea beneficiaza de prea multa lumina, iar aceasta este deranjanta, alegeti o draperie care sa impiedice impiedice lumina sa intre in camera (materiale inchise la culoare, din materiale grele, gen: catifea). Daca, din contra, este prea intuneric, optati pentru jaluzele sau storuri, care pot fi deschise, pentru a permite luminii sa patrunda in interior. Alegerea depinde, desigur, in mare parte de functionalitatea incaperii: in camerele tip studio veti avea nevoie de foarte multa lumina, pe cand in cele folosite ca incaperi media (home cinema) veti avea nevoie de intuneric.

2. Pasul doi
Faceti rost de cel putin un catalog de prezentare, in cazul in care doriti sa achizitionati decoratiuni pentru ferestre gata facute, din magazine (draperii, storuri, perdele etc.). Cataloagele si brosurile va ofera, pe langa prezentarea produselor care va intereseaza si fotografii exemplificatoare ale unor decoruri, in care produsele respective sunt incluse, pentru a va face o imagine asupra felului in care acestea se potrivesc in anumite incaperi.

3. Pasul trei
Dupa ce v-ati decis asupra unui model, mergeti la magazin si asigurati-va ca acesta se prezinta si in realitate in conformitate cu gusturile dvs. Daca optati pentru jaluzele, pe langa faptul ca acestea sunt relative ieftine, ele pot fi cu usurinta ajustate (taiate) in functie de dimensiunile ferestrelor. Daca fereastra sau ferestrele se afla intr-un loc ciudat al incaperii, puteti face ca ele sa para mai mari si mai centrate prin atarnarea unor draperii de o parte si de cealalta a ramelor.

Draperiile sunt potrivite in livingurile cu geamuri mari sau in dormitoare, conferind incaperilor un aer mai elegant. Jaluzelele sunt "mai contemporane" si se potrivesc foarte bine in bucatarii sau in bai, pentru ca sunt foarte usor de curatat, sunt incadrate in rama ferestrei, astfel incat nu atarna pe podea si nu exista riscul ca animalele de companie sau micutii dvs sa traga de ele.

4. Pasul patru
Daca nu va puteti decide asupra unei variante de decorare a ferestrelor, apelati totusi la un designer. El va veni acasa la dvs., va evalua nevoile incaperii si va va ajuta sa va hotarati in privinta materialelor, a culorilor, a modelelor etc.

Sfaturi:
In cazul in care angajati un expert care sa se ocupe de decorarea ferestrelor, sugerati-i sa se orienteze asupra unor materiale care sa se potriveasca cu tesaturile pernitelor decorative.

Chemati un profesionist care sa va masoare cu exactitate ferestrele. De regula, produsele achizitionate nu mai pot fi returnate, iar eventualele ajustari pot strica efectul estetic al decoratiunilor.

Photo: sellitsac.net

Corina Dovinca
InCasa.ro