Aplicarea mortarului adeziv

Alegerea mortarului adeziv

Alegerea mortarului potrivit pentru montarea placilor dumneavoastra de ceramica, va aduce un plus de tarie si durata de viata a noii dumneavoastra pardoseli. Aici sunt cateva sfaturi care sa va ajute la cumparare: 

  • Evitati folosirea adezivilor pe baza de rasini organice la montarea gresiei pe pardoseala.
  • Folositi un mortar adeziv de culoare gri daca intentionati sa folositi chit de culoare inchisa.
  • Folositi un mortar adeziv de culoare alb daca intentionati sa folositi chit de culoare deschisa.
  • Folositi o periuta de dinti uda pentru a curata rosturile pe masura ce instalati pardoseala.
  • Evitati sa cumparati mortar cu intarire rapida decat daca sunteti un faiantar cu experienta.

Aproape orice mortar adeziv va fi adecvat pentru montarea placilor de ceramica pe o fundatie de ciment.

Gresia portelanata ar trebui sa fie montata folosind un adeziv modificat pe baza de aracet, sau un adeziv nemodificat in amestec cu un aditiv acrilic.

Pentru montarea gresiei peste linoleum sau lemn, aveti nevoie de un mortar adeziv modificat pe baza de aracet de foarte buna calitate.

Amestecati o cantitate mica de mortar dintr-o data pana cand va veti familiariza cu timpul de intarire al mortarului pe care il folositi.

Alocati un minim de 16 ore ceramicii dumneavostra sa se fixeze inainte de a merge pe ea. Recomandam 24 de ore.

Alegeti un mortar nisipos pentru fixarea placilor pe pardoseala si unul mai putin nisipos pentru fixarea lor pe pereti. Cei mai multi producatori au tiparit pe saci specificatiile produsului.

Mortarul trebuie amestecat la viteza mica (mai putin de 300 rotatii/minut).

Amestecul de aracet poate fi folosit pentru a creste aderenta adezivului. Pur si simplu combinati cu apa si mortar si amestecati bine. Unele tipuri de mortar nu necesita acest tip de aditiv. Verificati indicatiile producatorului inainte de folosire.

Recomandam ca grosimea stratului de mortar adeziv sa fie de minim 0,5 cm (recomandat este 1 cm), fiind intins cu ajutorul mistriei cu caneluri drepte.

 Producatorii audiferite metode recomandate pentru amestecul si montarea produsului lor. Aceste instructiuni trebuie intotdeauna urmate cu atentie.

 Amorsarea fundatiei cu mortar adeziv

 Inainte de montarea gresiei, amorsati podeaua cu un strat subtire de mortar adeziv lichid intins pe toata suprafata cu ajutorul mistriei. Acest lucru va maximiza aderenta dintre mortarul adeziv si podea. Gresia si stratul de mortar trebuie fixate cat timp amorsa este inca umeda.

 Aplicarea mortarului adeziv direct pe placa
 
Aplicarea mortarului pe placa de ceramica in loc sa fie aplicat pe podea, va avea ca efect o pardoseala mai dreapta si mai curata. Sapa de beton a pardoselii are tendinta de a absorbi apa din mortar cauzand uscarea rapida a acestuia. Incepatorii vor avea beneficii utilizand aceasta tehnica, pentru ca vor avea mai mult timp sa lucreze la un ritm scazut. In plus, pentru ca aceasta metoda de aplicare ofera aderenta maxima, riscul aparitiei bulelor de aer sub placi va fi redus considerabil. Aceasta tehnica este cea mai buna pentru placile mai mari de 20x20cm si este recomandata pentru montajul gresiei portelanate. 

 Amestecati mortarul pana cand capata consistenta. Amestecat corespunzator, ar trebui sa se lipeasca usor de placa si sa-si pastreze forma sau sa se deformeze foarte putin. Folosindu-va de mistrie, puneti o portie de mortar de marimea unei mingi de tenis pe centrul placii. Tinand mistria intr-un unghi ascutit, apasati si intindeti din centrul placii catre fiecare colt, pana cand intreaga placa este acoperita cu mortar. Placa se poate sparge daca colturile nu sunt bine acoperite cu mortar.

 Aplicarea mortarului direct pe sapa

 Amestecati bine mortarul, indepartand cocolosele, pana cand acesta capata consistenta.  Amestecat corespunzator, ar trebui sa se lipeasca usor de placa si sa-si pastreze forma sau sa se deformeze foarte putin. Folosindu-va de mistrie, apasati inainte si inapoi pentru a intinde mortarul. Intindeti mortarul in mod egal pe intreaga suprafata, iar crestaturile sa urmeze toate aceeasi directie. Dupa ce placa a fost montata, folositi un betisor sau un creion pentru a indeparta surplusul de mortar din rosturile dintre placi, astfel veti avea un spatiu mai adanc pentru chituire, rezultand o imbinare mai puternica a placilor.

 Asezarea Placii

 In timp ce montati gresia, asigurati-va ca este corect aliniata. Apasati ferm pe placa pentru a fi siguri ca aceasta s-a asezat cum trebuie. Puteti folosi un ciocan de cauciuc la asezarea placilor.

Comentarii:

simionescu postat pe 15 Iulie 2011
gresie exterior
conteaza temperatura, daca este in jur de 30" celsius afara, ete posibil ca adezivul sa nu faca aderenta cu gresia? La o zi dupa montare s-a dezlipit placa de pardoseala.

nelu postat pe 02 Februarie 2010
fixarea gresiei pe sapa de beton vechi
As dori sa aflu de la cine se pricepe cum sa pun gresie portelananta (poate imi recomandati altceva care sa reziste la inghet)pe niste scari din beton vehi de 40 ani!Multumesc

LAURENTIU postat pe 07 Decembrie 2009
gresie peste gresie
avand in vedere experienta mea in domeniu va pot da cateva sfaturi si anume,inainte de a incepe lucrarea vedeti daca vreuna din placi suna a gol iar daca da trebuie rezolvat acest lucru dupa care se aomorseaza intreaga suprafata cu o amorsa formata din o parte aracet patru parti adeziv mai nisipos ,se amesteca cu apa pana devine o pasta omogena mai moale se aplica cu o bidinea pe intreaga suprafata si se lasa sa se usuce bine apoi se poate trece la montarea gresiei,efectul este foarte bun succes

nicu zdralea postat pe 25 August 2009
aplicarea gresiei
as dori un sfat in legatura cu montarea gresiei direct peste cea veche . Este posibil si daca da ce trebuie facut in plus fata de montarea pe sapa . Multumesc !