Restaurarea dalelor de ceramica

Sa presupunem ca va aflati in urmatoarea situatie: tocmai va apucati sa remodelati vechea casa a bunicii. E o situatie care va scoate la iveala cateva surprize, cu siguranta - de exemplu, puteti da la o parte un covor ponosit si sa descoperiti o podea acoperita cu dale ceramice cu aspectul placut de odinioara. In aceasta situatie, avand in vedere ca dalele au stat sub un covor sau mocheta, mai mult ca sigur ca vor avea nevoie de putin ''ajutor'' pentru a redeveni ceea ce au fost odata. Placile de ceramica care stau neacoperite pot fi curatate si restaurate, mai putin cele care au sparturi sau colturi lipsa, caz in care cel mai bine este sa cumparati alte placi (de o culoare si stralucire care sa se potriveasca cu cele vechi); daca nu doriti sa folositi doua tipuri de ceramica, atunci scoateti placile vechi si puneti altele noi pe toata pardoseala. Oricum, ar fi pacat sa renuntati la vechile dale numai pentru cateva crapaturi sau colturi sparte - decizia ramane la latitudinea fiecaruia. In continuare va vom prezenta cteva sfaturi despre cum sa readuceti la viata piesele de ceramica vechi, folosite la pardoseala.

1. Odata ce ati inlaturat covorul sau mocheta care era lipita de dale, trebuie sa curatati restul de substanta adeziva. NU folositi solventi chimici, ci mai degraba optati pentru un pistol cu aer cald (suflanta cu aer cald). Acesta va incalzi adezivul fara sa il topeasca, astfel ca va putea fi inlaturat cu un spaclu sau cu un simplu cutit de bucatarie.

2. Daca e vorba despre dale ceramice vopsite, dati jos stratul nedorit de vopsea cu o pasta preparata acasa. Pasta se face din fosfat trisodic, carbonat de calciu (pudra) si apa - primele doua ingrediente se gasesc in magazinele care vand vopsea, dar puteti incerca si in farmacii. Amestecati 1 parte fosfat trisodic cu 2 parti carbonat de calciu si adaugati apa pana cand mixtura capata consistenta unei paste dense. Intindeti pasta pe dale cu ajutorul unui spaclu, intr-un strat gros de aproximativ 1 mm si lasati sa se usuce timp de 30 de minute, pentru a avea un efect mai bun. Dupa ce au trecut cele 30 de minute, razuiti pasta cu un spaclu de plastic, pentru a nu zgaria placa ceramica. Spalati apoi, imediat, cu apa calda. Cand faceti aceasta operatie, purtati manusi, ochelari de protectie si asigurativa ca in incapere exista o buna ventilatie.

3. Daca smaltul dalei ceramice este spart, refaceti portiunea afectata cu ajutorul unei substante de finisaj. Intindeti luciul cu o pensula - stratul va proteja suprafata si, in cele mai multe cazuri, va inchide crapaturile. Nu dati cu substanta respectiva peste chitul dintre dale, pentru ca acesta trebuie sa respire.

4. Daca chitul este crapat sau cazut, reparati locurile respective. Folositi un spaclu special de inlaturare a chitului, pe care il puteti gasi la orice magazin cu unelte. Apoi cumparati chit nou si aplicati-l in zonele in care e nevoie.

Comentarii:

N0z5g1i6DdB postat pe 01 Septembrie 2013
LiZ7IkF2AGi
29 Decembrie 2011 at 11:39 AMEi bine, daca te uiti dincolo de fapte nu cred ca se poate gasi o siotule care sa ii potoleasca pe viitor. Da, le-a dat 2 palme, vin data viitoare si fac mai rau (ceea ce ti se interzice te intarata). Deci ce a rezolvat? Nimic. Daca le spui frumos te iau in ras si data viitoare fac la fel, daca educatia primita nu a fost indeajuns incat sa inteleaga ca mai sunt oameni in acea sala si sa faca asa cum vor ei atunci nu ai ce face. (luand in considerare cazul asta). Daca la cinema s-ar intra cu buletin (daca ei aveau 13 ani nu aveau buletin deci nici ce cauta acolo neinsotiti) ar fi alta poveste. S-ar putea creea un Black List electronic iar cand scanezi buletinul celui care a deranjat in trecut sa nu il primeasca :). Singura siotule pentru cinema, sunt destui de mari, poate prea mari ca sa ii mai poti educa din nou.PS:Daca exista buton de dislike pe facebook asta as fi facut cu postul respectivului om al legi cu palma mare Reply

dzrBONgTZ postat pe 08 Iunie 2012
jnrAgcFiIwFYsxIvxe
Absorbing blog post. I stumbled upon your wetsibe a while back and now find myself a returning reader of your blog. Just posting my comments to this blog post. I can't say that I agree with all the points you made but it was intriguing! I work for a small US firm that makes a line of inspirational and that pay tribute to the great leaders, speeches and events of American politics. Come visit the site sometime! I will be back soon.