Cimentarea unei placi de gresie

Prin trepidatii, printr-o uscare excesiva sau din alte cauze se poate intampla ca o placa de faianta sau mai multe sa se desprinda si sa lase un gol urat in perete. La fel se poate intampla si cu o placa de gresie de pe dusumea, care se desprinde sau sparge. De aceea trebuie intervenit imediat pentru a nu lasa defectul sa se agraveze prin desprinderea altor placi sau spargerea celor desprinse.

Fixarea unei placi de gresie

care are forma unui patrat sau a unui piscot se face tot cu mortar. In acest caz insa, mortarul se pune direct pe pardoseala , iar inainte de a pune la loc placa de gresie, curatita si udata, se presara praf de ciment peste mortar, se asteapta pana ce acesta se umezeste si dupa aceea se pune placa la locul ei.

       gresie

Dupa asezarea placii se face de asemenea nivelarea cu o sipca patrata si cu lovituri usoare cu coada ciocanului, pentru a veni perfect la locul ei. In rosturile ramase se toarna lapte de ciment (ciment amestecat cu apa, in proportie de un volum de ciment la 0,7 volume de apa.

Surplusul se sterge imediat, pentru a nu lasa sa faca priza. Dupa temrinarea lucrului se acopera partea reparata a pardoselii cu o scandura, pentru a o feri de solicitari cel putin opt zile. In timpul acesta cimentul se va intari suficient pentru a se putea calca pe el. Turnarea de lapte de ciment este absolut necesara pentru a asigura etanseitatea planseului si a nu lasa apa sa patrunda sub stratul de gresie la spalarea pardoselii.