Confuzii frecvente: cimbru sau cimbrisor?

Cand vine vorba de ierburi aromate, toata lumea a auzit despre cimbru si cimbrisor. Putini insa cunosc diferentele. Toate speciile fac parte din aceeasi familie botanica, Familia Lamiaceae. Este familia aromelor, familia plantelor care dau gust si savoare mancarurilor. In aceasta familie mai intalnim alaturi de cimbru si maghiranul, salvia, levantica, busuiocul si menta. Plantele intre care adesea se fac confuzii sunt  cimbrul de gradina, cimbrul de camp si cimbrisorul.

 

Satureja hortensisCimbrul de gradina - Satureja hortensis

 

Din genul Satureja face parte Satureja hortensis, denumit si cimbrul de gradina, cimbrul bun sau cimbrul mirositor. Cimbrul de gradina este o planta anuala, utilizata drept condiment. Frunzele sale sunt netede si ascutite la varf, placut mirositoare. Tulpina creste inalta pana la 30-60 cm; planta infloreste incepand cu luna iulie pana toamna tarziu, florile sale fiind de culoare alb-violacee.

 

Cimbrul, atata timp cat este cultivat intr-un loc bine insorit, se multumeste cu putin. Creste pe aproape orice tip de sol, rezista la seceta dar si la ploi abundente. Este in schimb o planta posesiva care, precum mai toate rudele sale aromate, este sufocat repede de buruieni, de aceea plivitul trebuie facut cat mai des. Cele mai aromate frunze se recolteaza atunci cand plantele au inceput sa infloreasca.

 
Thymus vulgarisCimbrul de camp - Thymus vulgaris

 

Din genul Thymus face parte Thymus vulgaris, denumit cimbrul nemtesc, cimbrul comun, cimbrul de camp sau lamaioara, planta care contine aceleasi principii active ca si ruda sa cimbrul de gradina, si anume uleiuri eterice, substante amare si diferite alte substante volatile. Spre deosebire de cimbrul de gradina, cimbrul de camp este o planta multianuala care isi dezvolta in primele stadii de dezvoltare o radacina pivotanta puternic ancorata in pamant. In urmatorii ani, radacina se va ramifica iar din ramificatii vor pleca in vegetatie alte plante dand nastere unei tufe, alcatuita dintr-o radacina si mai multe tulpini. Diametrul acesteia poate ajunge chiar la 50 cm, crescuta in conditii optime. Tufa este insa mai scunda decat cimbrul de gradina. Frunzele sale sunt mai rotunjite si un miros usor amarui.

 

Din punct de vedere al cultivarii, are aceleasi pretentii ca si cimbrul de gradina, respectiv un loc insorit si ferit de vanturi puternice, si necesita multa atentie in privinta buruienilor.

 
Thymus serpillumCimbrisorul - Thymus serpillum

 

Ruda salbatica a cimbrului de camp este cimbrisorul, Thymus serpillum, care mai este numit tamaita sau iarba cucului. Este o planta pe care o intalnim pe dealuri, pe pajisti sau pasuni alpine, in locuri mai greu accesibile precum stancariile. Tulpina lui este taratoare si nu depaseste 10-15 inaltime. Frunzele sale sunt mici si au un miros puternic aromat, usor iute. Se foloseste atat pentru condimentarea mancarurilor cat si pentru prepararea unor ceaiuri in medicina naturista. Are o actiune diuretica, coleretica, antihelmintica si antiseptica intestinala, dar se recomanda ca stomahic-aromatic in tusea spastica, convulsiva si astmatica.

Dragos Serban

07.09.2006

Cimbru de gradina

Cimbrisor

Cimbru de camp

satureja hortensis

thymus serpillum

thymus vulgaris

S. hortensis

T. serpillum

T. vulgaris



Reteta delicioasa: ciorba de fasole cu cimbru

Avem nevoie de: 200-300 g fasole boabe, 1 ceapa, 2-3 morcovi, o ramura cimbru, 2-3 frunze de telina, sare. Se pune fasolea intr-un vas cu apa calduta la inmuiat si se tine pana a doua zi. A doua zi se pune fasolea intr-o oala cu apa rece la fiert. Dupa ce fasolea a inceput sa crape se pune sarea. In timp ce clocoteste se adauga ceapa tocata, ramura de cimbru, telina, morcovii taiati subtire. Cind fasolea e fiarta bine, se ia o patrime a ei si se trece prin sita, lasind sa cada prin ea in oala. In timpul fiertului nu trebuie amestecata ciorba cu lingura. Cine doreste poate adauga o cana de bulion pentru a o colora si a da ciorbei un gust acrisor.

Alte retete: supa crema de linte



Cimbrul de gradina mentinut in ghiveci, un condiment mereu verde in bucatarie

Cimbrul de gradina, mereu la indemana in bucatarie