Construirea unei case din lemn

O casă în aer liber, făcută din ceea ce a născocit natura mai potrivit - lemnul, poate deveni visul oricăruia dintre noi. Vis care poate fi transpus în realitate mult mai ușor decât v-ați fi închipuit. Construcția unei case pe structură de lemn este de departe cea mai folosită tehnică de construcții din lume. 

În Statele Unite, 90% din casele de locuit sunt din lemn sau din OSB (plăci din așchii late de lemn), 60% din casele nordicilor (în special Norvegia și Finlanda) sunt tot din material lemnos, în Germania s-a ajuns la un nivel de 10 - 15%, iar guvernul francez încurajează puternic folosirea materialelor ecologice. Spre deosebire de România, unde predomină înca monopolul otel - betonului, străinii au înțeles că lemnul are proprietăți deosebite, costuri reduse și nu în ultimul rând, că este un material regenerabil. Prefabricatele din lemn, așa-numitele panouri tip sandwich, care înglobează straturi de vată minerală și folii barieră antivapori, se montează rapid (o casă poate fi gata și într-o lună), au greutate proprie redusă, prezintă risc seismic scăzut, asigură o foarte bună izolație fonică și termică, iar costurile sunt semnificativ mai mici.

Echivalentul termic al unui perete tip sandwich de 15 cm (OSB, vată minerală, rigips) este egal cu al unuia de caramidă de 50 cm !!! Elasticitatea lemnului și a elemntelor metalice de prindere și fixare conferă construcției pe structură de lemn o rezistentă seismică de peste 8 grade pe scara Richter. Un alt avantaj recunoscut de către toți profesioniștii în construcții este gradul superior de izolație termică și fonică, cu peste 30% mai mare decât cel al construcțiilor clasice.

Temerile că lemnul ia foc mai ușor sunt nejustificate, atâta timp cât se folosesc soluții ignifugante eficiente pentru tratarea acestuia. Costurile unei construcții din lemn sunt cu cel puțin 40% mai mici decât cele pentru o casă din zidarie și beton, iar termenul de realizare este mult mai scurt, respectiv maximum 3 luni. Un alt avantaj deloc de neglijat al acestui tip de casă îl reprezintă posibilitatea construirii în orice anotimp, în timp de doar câteva zile, datorită utilizării așa-numitelor tehnologii uscate.  

Conform specialiștilor, construcțiile din lemn au timpul de finalizare cu cel puțin 30% mai scurt decât cel al construcțiilor clasice. Acestea au un design flexibil și compatibil cu orice tip de proiect. 

Prin placare cu OSB în exterior, combinat cu plăci de polistiren și cu rigips în interior, sau cu diferite alte materiale moderne, o casă cu schelet din lemn poate fi făcută să arate ca una din piatră și bine întretinută, poate avea o durată de viața de 80-100 de ani și chiar peste. Există exemplul concret al bisericilor vechi din lemn, de la noi, care rezistă fară probleme de cateva sute de ani. În Norvegia, biserici construite pe structuri din lemn depășesc cu mult limita de 1000 de ani de durabilitate în timp fără probleme structurale majore.O casă în aer liber, făcută din ceea ce a născocit natura mai potrivit - lemnul, poate deveni visul oricăruia dintre noi. Vis care poate fi transpus în realitate mult mai ușor decât v-ați fi închipuit. Construcția unei case pe structură de lemn este de departe cea mai folosită tehnică de construcții din lume. 

Comentarii:

BMPorMJjDpVSQOOS postat pe 19 Iulie 2012
xUPAKiqPWKrGgU
Raspuns pentru Daniel: drgual meu Daniel, spre deosebire de tine, eu m-am nascut cu mult inainte de revolutie, in exact acel oras (la vremea cand erau facute acele poze aveam vreo 10 ani si ma plimbam mandru prin peisaj).Spui ca ai sentimentul ca vezi Franta sau Germania? Si gandeste-te ca era o tara comunista care se numea Republica Populara Romana!!Pe vremea aceea populatia intregii planete era mai putin de jumatate din numarul celei de astazi, scoala era scoala adevarata unde se facea carte si se venea in uniforme .unde iti era teama sa contrazici un profesor (dara mi-te sa-l mai iei la bataie) unde pur si simplu inghetai la gandul ca ai putea sa aprinzi o tigara, iar azi isi fac venele ferfenita pe coridor isi baga cercei in nas, in buze, in pleoape vin imbracti ca la circ si in masini de zeci de mii de Euro, cumparate de parinti mitocani, nesabuiti dar cu bani gramada .Intrega omenire s-a degradat inspaimantator si goneste intr-o directie a totalei autodistrugeri.Pe vremea aceea, taranii erau tarani, cu bun simt si frica de Dumnezeu, nu niste mutanti monstruosi care nu vor mai fi niciodata nici tarani, dar nici oraseni, si de care nu mai avem astazi loc in Bucuresti.Toate astea le datoram PROGRESULUI ? Daniel, imi pare sincer rau pentru tine .esti condamnat sa vezi toata piesa, pana la sfarsit noi, cei care traiam in pozele astea, avem sansa sa iesim din sala inainte de caderea cortinei. Si stii ce ? Nu-mi pare rau deloc, ba chiar ma bucur Daca dincolo ar fi posibil, atunci L-as ruga pe Dumnezeu sa ma mai lase sa traiesc inca o data in Bucurestiul dintre anii 1960-1980!

Felix postat pe 01 Iulie 2010
Ecologic?
O casa in plus,o natura in minus, ultima suta de ani,populatia pamantului a crescut de la 1 mld la 7 mld,padurile s au redus la jumatate,asa zis lemnul materialul regenerabil,cine dracu regenereaza?O sa dispara omenirea impreuna cu natura, o data cu politica de incurajarea constructiilor din lemn.

irina postat pe 11 Mai 2010
case pe structura lemn
ptr a construi o casa din lemn sunt necesare aceleasi autorizatii si avize ca ptr una traditionala; cand va faceti proiectul cu arhitectul trebuie precizat ca doriti o casa pe structura de lemn, sa stie cum sa faca structura de rezistenta; tot el va poate spune si ce avize sunt necesare

Naiva postat pe 17 Decembrie 2009
case din lemn
Buna ziua! Am trimis la diverse firme rugamintea de a fi informat privitor la conditiile de construire a unei case din lemn in Romania(acte necesare, proiecte, modele de case si??? nimic.) Incerc si la dvs. Va multumesc, va doresc Sarbatori fericite si un 2010 mai bun.

nicolae postat pe 20 Iunie 2009
case din lemn
as vrea sa stiu daca construiesti o casa din lemn ce acte[autorizati]imi trebui .multumesc