Cum ne protejam locuinta impotriva moliilor?

molieMoliile sunt pretutindeni musafiri nepoftiti. Problema nu este molia adulta, ci de vina pentru toate stricaciunile, pentru gaurile din imbracaminte este larva.

Pericole: hainele, care nu au fost purtate o buna bucata de vreme, sunt cele mai expuse la pericolul de a fi stricate si "mancate" de aceste insecte daunatoare. In cazul in care aveti o invazie de molii, evitati sa suplimentati metodele de otravire si nimicire ale acestora, deoarece pot deveni periculoase in special daca in casa se afla copii mici, persoane alergice sau bolnave de astm.

Moliile de haine
Pentru a le tine cat mai departe de imbracamintea si dulapurile noastre trebuie sa actionam rapid si sa luam masuri cat mai eficiente. Astfel, imbracamintea nu trebuie pusa in general in dulap daca este murdara sau umeda. Molia depune aproximativ 100 - 250 de oua intr-o fisura mica a unui material de lana, de blana sau in tapiterii. De aceea, o solutie optima ar fi ca din cand in cand sa aspirati dulapurile si sa le stergeti bine, iar imbracamintea sa o periati.

Moliile sunt foarte sensibile la mirosuri, astfel, ca o precautie in plus, pentru indepartarea acestora sunt saculetii din panza cu levantica sau recipientele cu ulei din aceasta planta, lemnul de cedru sau rozmarinul uscat. Recomandate sunt si salvia, cuisoarele sau cojile uscate de portocala. In cazul in care moliile s-au "instalat" foarte adanc in tesaturi si incep sa se extinda tot mai mult este necesar sa apelati si la diferitele substante chimice din comert.

Moliile de alimente
Acestea se gasesc atat in mori si in marile depozite ale brutariilor, dar si in camarile si bucatariile noastre. Orezul, msli, ciocolata, mazarea, cat si faina si cerealele sunt cel mai mult amenintate. In cazul in care observati de exemplu intr-un recipient cu faina niste fire subtiri, continutul trebuie aruncat numaidecat, dulapul sters si aerisit si verificate cu atentie celalalte alimente. Cel mai probabil veti gasi molii, oua sau larve in colturile mici. Aici este relativ greu de ajuns cu o laveta umeda, dar cu ajutorul unui uscator de par puteti nimici toti daunatorii. Aerul fierbinte este dusmanul acestora. In cazul in care nu scapati de molii, apelati la mijloacele pe care le gasiti in magazinele specializate.

InCasa.ro

Comentarii:

PZxFaASYy postat pe 15 August 2012
roFUuxuTheL
spune:Mă bucur să-ți citesc texte ceva mai crutae, stilistic vorbind, sau, dacă nu stilistic, măcar fonic, dece2t een alte dăți. Din păcate, și acesta, ca multe altele, este plin de idei friabile. Uite un fragment prostuț: ”Scriu pentru că aştept să fac un duş fierbinte, să mă ge2ndesc la iubirile pe care le-aş fi putut avea dar nu le-am avut pentru că bărbaţii fug de responsabilitate, copii, boli, facturi, să aştept să ajung să dansez din nou pe trotuar ca o nebună, sau sus pe ladă şi să eemi imaginez că e ultimul meu dans pentru că me2ine nu voi mai fi.” Cred că mai trebuie să crești, een ve2rstă și een minte, pe2nă să dai o proză bună, sustenabilă.p.s. ”ar știi” se scrie cu un singur i.VN:R_U [1.9.13_1145]