Cum sa va faceti singuri in gradina topiarii

           Primii care si-au modelat plantele in forme decorative au fost dupa cum se stie prea bine egiptenii si apoi romanii. Astazi este un lucru obisnuit si chiar de efect pentru orice gradina sa aibe macar un topiar, adica planta permanenta a carei coroana a fost modelata intr-o forma anume. Evident sunt doar cateva tipuri de plante care permit modelarea datorita texturii frunzelor si bogatiei coroanei. Formele sunt foarte variate incepand de la forme geometrice, continuand cu forme de animale si terminand cu forme abstracte ciudate dar de mare efect.

 coronita    iepure    

            Topiarii devin astfel centru de atractie al gradinii si reprezinta totodata si o provocare pentru gradinarii amatori. Topiarii trebuie vazute ca adevarate sculpturi singura diferenta fiind materialul de lucru.

topiar         bila

            Cel mai bine se preteaza la astfel de transformari tufele de buxus, rozmarinul, laurul si iedera. Dintre arbustii cu flori enumeram lantana sau cameleonul floral, fuchsia sau cercelusul si ortensia.

            Inainte de a va apuca de treaba aveti nevoie de cateva lucruri si anume planta in sine, la alegere dintre sugestiile de mai sus, apoi argila si cateva pietricele, pamant fertilizat, un ghiveci mai mare, unelte de gradinarit adica lopetica si un arac sau tija pentru sprijin. La sfarsit o stropitoare cu apa va completa munca dumneavoastra.

pamant   

 Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa faceti o mixtura de argila cu pietricele in cantitati egale.

Pasul doi este sa umpleti pe jumatate ghiveciul respectiv cu mixtura respectiva apoi plantati arbustul si umpleti bine ghiveciul cu pamant fertilizat.

               Pentru a imprima directia de crestere si pentru mai mult sprijin infigeti alaturi de arbust si aracul sau tija. Pe masura ce trunchiul arbustului se va ingrosa, asta dupa cel putin doua luni, puteti renunta la aracul de sustinere. Imediat ce ati renuntat la arac veti observa ca planta nu va mai creste foarte repede in inaltime, ba mai mult acum veti observa cum se dezvolta mai bine crengile.

 Oricum dupa ce ati plantat arbustul si i-ati dat o forma, amplasati-l in loc insorit timp de doua luni, udandu-l periodic din abundenta. Cand planta a ajuns la inaltimea de cel putin jumatate de metru, urmeaza pasul trei si anume sa dati o forma coroanei arbustului, taind cu grija de jos in sus frunzele sau crengutele. Taiati cam doua treimi din crengute incepand de jos in sus. Restul crengutelor sunt cele care vor fi modelate.Initial puteti da forma de lumanare sau de bila, urmand ulterior pe masura ce planta se dezvolta sa incercati si alte forme.  

   foarfeca

                    Pasul patru este sa lasati tulpina plantei sa se ingroase cat mai mult. Rotiti planta in fiecare saptamana pentru ca toate crengile sa primeasca lumina si sa se dezvolte armonios. In timpul verii trebuie sa adaugati fertilizatori solubili macar o data pe luna. Rupeti mugurasii noilor crengute pentru a pastra coronamentul din varf cat mai des. Daca se dezvolta prea mult planta sau arbustul trebuie sa o mutati in alt ghiveci mai mare. Daca din diverse motive pamantul de la suprafata se batatoreste incercati sa-l afanati putin cu o lopetica fara a insista prea mult si a rupe radacinile plantei.

            Va uram rabdare multa si cu siguranta veti fi mandrii de topiarii dumneavoastra.

www.incasa.ro

14 mart 2007

Altheate