Despre draperii

Draperiile completeaza decorul unei incaperi si determina culoarea de baza a interiorului respectiv. Trebuie sa fiti foarte atenti cand alegeti culoarea: daca tonurile sunt prea vii, se formeaza o pata prea mare de culoare intensa, atunci cand sunt trase, ceea ce provoaca un dezechilibru ini ansamblul armonic general. Cele mai indicate sunt draperiile de culoare deschisa. Nu se recomanda draperii inflorate in camere mici cu mobilier mult si cu pereti foarte decorati.

sistem de prindere al perdelelor si draperiilor (a)

sistem de prindere al perdelelor si draperiilor (b)

sistem de prindere al perdelelor si draperiilor (c)

Draperiile pot fi:
- simple si drepte, putand fi trase fie intr-o parte, fie de o parte si alta a ferestrei;
- duble si drepte, putand fi trase de o parte si de alta a ferestrei.

Draperiile pot fi:
- simple si drepte, putand fi trase fie intr-o parte, fie de o parte si alta a ferestrei;
- duble si drepte, putand fi trase de o parte si de alta a ferestrei.

Se socoteste pentru material o lungime egala cu inaltimea suprafetei pe care vrem sa o imbracam cu draperii, cu o rezerva pentru tiv de 15 cm in partea de sus si de 25 cm in partea de jos, iar pentru latime se socoteste minimum de doua ori latimea suprafetei respective (chiar de trei ori, daca se increteste sau se fac pliuri).

Tesaturile imprimate necesita un plus de material deoarece desenul trebuie incadrat de fiecare parte a ferestrei in raport cu aceasta. Se socoteste un plus de 50 cm pentru materialele cu desene mici si de 1 m pentru materialele cu desene mari.
In cazul tesaturilor groase este necesar sa se faca pliuri de 3 cm adancime, la 10 cm distanta.

Sistemul de prindere al perdelelor si draperiilor poate fi ascuns de o galerie sau de un profil anume construit de circa 8 cm latime in spatele caruia sunt prinse dispozitivele respective.

Pentru montarea perdelelor si draperiilor se folosesc:
- galerii din lemn de tip clasic;
- bare metalice cu lungimi reglabile, fixate in perete cu dibluri de lemn;
- bare fixate in zidarie odata cu finisarea interioarelor, camuflate printr-un rebord;
- suporturi pe sina.

sistem de prindere al perdelelor si draperiilor (d)

sistem de prindere al perdelelor si draperiilor (e)

sistem de prindere al perdelelor si draperiilor (a)

Galeriile, de obicei destul de grele, trebuie bine fixate in perete si in asa fel proiectate sa permita o glisare usoara a perdelelor. Prinderea perdelelor subtiri si, in paralel, a draperiilor se face pe doua planuri situate unul in fata celuilalt, cu un sistem de manipulare usor manevrabil.

Montarea propriu-zisa a materialului destinat perdelelor trebuie sa se faca cu mare grija. Tivul de jos va fi tras la masina, va avea o bordura prevazuta in tesatura sau va avea franjuri. Finisarea se face cu multa ingrijire, astfel incat perdeaua sa nu curga, formand cozi neplacute. Un sistem simplu si foarte corect de formare a cutelor este prinderea lor pe un siret egal cu lungimea pe care vrem sa desfasuram perdeaua (dupa ce in prealabil s-a facut o impartire riguroasa a pliurilor) la distante egale. In felul acesta, prin tragere, cutele se formeaza de la sine si intotdeauna aceleasi.

Pe marginea siretului, care formeaza si o intaritura ce mareste rezistenta marginii solicitate intens, se prind inele de material plastic, acestea putand fi spalate odata cu perdelele, fara sa fie nevoie a le descoase de fiecare data.

Montarea ingrijita inlatura aspectul urat si neglijent pe care-l prezinta perdelele prinse cu stangacie si la intamplare, oricat de frumos ar fi materialul pe care-l avem la dispozitie.

perdele si draperii (g)

perdele si draperii (h)

perdele si draperii (i)