Draperiile, accente decorative in amenajarea interioarelor

Imbracarea ferestrelor cu perdele si draperii are o tripla importanta: intregeste imaginea decorativa a ferestrei, atenueaza lumina zilei, impiedica vederea dinspre exterior spre interior.

draperiile, accente decorative in amenajarea interioarelor 1

Pentru ca ambianta locuintei sa-si pastreze farmecul, pentru ca obiectele sa spuna mereu ceva, pentru ca sa fie observate cu placere, ele trebuie sa sufere din cand in cand mici schimbari. Lucrul cel mai important insa in decorarea unui apartament este sa se evite impresia de ingramadire a obiectelor si a mobilelor, in asa fel spatiul sa fie cat mai aerat. Plantele grupate in glastre, vase sau florile de sezon introduc in decoratia casei elementul natural, autentic, care prezinta o permanenta variatie.

Cat de importante sunt perdelele si draperiile pentru o incapere? Cand intri intr-un apartament prima privire se indreapta spre perdele. De aceea, cand cumparam materialul pentru perdele, el trebuie sa fie de 2 1/2 latimea ferestrei si ca lungime cu 20 - 25 cm de marginea ferestrei. Materialele folosite in mod curent sunt: voal, tesaturi fine, materiale sintetice.

Draperiile completeaza decorul unei incaperi si determina culoarea de baza a interiorului. Daca tonurile sunt prea vii se creaza o pata prea mare de culoare intensa atunci cand sunt trase, de aceea cele mai indicate sunt draperiile de culoare deschisa.

Draperiile pot fi:
- simple si drepte trase de o parte si de alta a ferestrei;
- duble si drepte trase de o parte si de alta a ferestrei.

Se socoteste pentru material o lungime egala cu inaltimea suprafetei pe care vrem s-o imbracam, cu o rezerva pentru tiv - sus 15 cm si jos - 25 cm, iar pentru latime se socoteste minimum de 2 ori latimea suprafetei respective.

Sistemul de prindere a perdelelor si draperiilor este ascuns de o galerie sau de un profil anume construit de circa 8 cm latime.

Pentru montarea lor se folosesc:
- galerii din lemn de tip clasic;
- bare metalice cu lungime reglabila;
- bare fixate in zidarie odata cu finisarea interioarelor, camuflate printr-un rebord;
- suporturi pe sina sau pe sina si carucioare.

draperiile, accente decorative in amenajarea interioarelor 2

Cosiderente de ordin practic
- perdelele nu se vor confectiona din materiale cu tesatura deasa si lucioasa; se vor evita draperiile viu colorate;
- daca incaperea nu este mai inalta de 3 m, perdelele se atarna imediat deasupra ferestrei;
- daca sub fereastra exista un calorifer este practic ca perdelele sa ajunga pana la pervaz, dar estetic este preferabil sa cada pana la podea - deci o aparatoarela calorifer;
- daca intr-o camera exista doua ferestre una langa alta, este recomandabil sa se acopere cu o singura perdea;
- daca spatiul plin dintre ferestre si coltul incaperii este mic, perdelele pot trece si peste plinuri, imbracand tot peretele;
- alegerea texturii perdelelor si draperiilor se va face in functie de destinatia incaperilor si felul mobilelor. Astfel, in camera de zi se poate folosi o perdea cu ochiuri mari si din materiale cu tesatura mai deasa, pe cand in dormitor este suficient un voal diafan. In camera copiiilor, se recomanda ca atat draperiile cat si perdelele sa fie inflorate, colorate viu, cu desene vesele, cu forme stilizate sau in dungi.
- draperiile orizontale de sub galerii, numite si lambrechinuri, nu sunt recomandate, nici din punct de vedere estetic, nici din punct de vedere practic - dau o nota demodata camerei si-i scurteaza inaltimea.

Corecturi cu ajutorul draperiilor
- in cazul in care camera are o singura fereastra, se prevad draperii bogate care sa depaseasca fereastra si sa restabileasca proportiile;
- daca exista o singura fereastra pe latimea camerei, se fixeaza o draperie la mijloc care va da impresia a doua ferestre;
- pentru ferestrele de tip vechi, la locuintele rustice, este necesar un simplu voal cu ochiuri mari si o singura draperie.

Intretinere
Perdelele imprimate
se tin un sfert de ora in apa calduta cu 2- 3 linguri otet, se scot, se spal obisnuit.
Perdelele din materiale sintetice, se scutura de praf, sa lasa 7- 8 ore in apa calduta cu detergenti, apoi se spala si se usuca la umbra.
Perdelele foarte fine se spala cu apa si tarate (250 g tarate la 4 - 5 l apa).