Infrumusetarea ferestrelor cu draperii

Desigur, cel mai comod este sa le lasam neacoperite sau sa instalam obisnuitele jaluzele orizontale, metalice sau cele verticale. Cea de-a doua varianta ii permite cat de cat proprietarului sa isi puna amprenta asupra modului in care vor arata ferestrele (se poate alege culoarea, lungimea jaluzelelor).


Draperii cat mai lungi
Draperiile mai lungi decat fereastra (materialul cade si se aduna, incretit, pe podea) se incadreaza intr-un stil somptuos care inca mai este preferat de unii. Cele mai multe ferestre vor capata un alt aspect daca draperia este cu 8-12 cm mai lunga.


Draperii inalte
Poate parea ciudat, dar acesta este unul din cele mai bune trucuri care poate fi folosit atunci cand trebuie creata impresia ca peretii sunt mai inalti. Draperiile trebuie prinse imediat sub linia care marcheaza tavanul.


 

dormitor in stil cottage (draperii cu modele inflorate)

Pana in podea

Draperiile lungi, care atarna pana la podea, pot parea ca plutesc. Daca urmeaza sa le prindeti asa cum se vede in imaginea alaturata, atunci lasati cativa centimetri in plus in lungime.


 

draperii cu dungi late, orizontale

Dungi de matase

Dungile late sunt la moda acum si sunt usor de duplicat. Impartiti lungimea perdelei (a ferestrei, sau cat anume doriti sa acoperiti din ea) in trei si apoi coaseti trei bucati de material de culori diferite, dar de aceasi textura. Uneori, in functie de tipul ferestrei (cele de tip vechi, care sunt formate din mai multe segmente), e bine ca dungile sa marcheze ramele care despart ochiurile de geam.


 

draperii cu buline  pentru terasele acoperite

Transperante de panza

Majoritatea ferestrelor pot fi infrumusetate si fara a se folosi draperii cu detalii complicate. Transperantele care se strang sunt apreciate de decoratorii de interioare, mai ales daca sunt fabricate din materiale textile fine, moi, dar care sa isi pastreze forma.


 

draperii in doua tonuri, pentru dormitor

Draperie in doua tonuri

Inviorati o camera decorata cu o paleta de monocromatica, daca atarnati la ferestre draperii in doua nuante. Ele sunt realizate din doua tipuri de material; primul, cel de sus, atarna mai greu, dar este de o culoare mai deschisa, ca sa nu creeze o atmosfera apasatoare, iar cel de jos are o textura vaporoasa si lasa sa treaca prin el lumina soarelui.


 
draperii cu bordura contrastanta in sufragerie
Margini contrastante

Draperiilor care au o singura culoare li se poate da un aer interesant daca marginile sunt tivuite cu un material de alta culoare. Pe langa faptul ca formeaza un contrast deosebit, ele pot atrage atentia asupra unui element interesant, si anume semineul.

ferestre tratate diferit (dormitor)

Asemanari

Chiar daca intr-o camera exista mai multe ferestre, asta nu inseamna ca ele sa fie tratate la fel. In camera din imagine, draperiile lungi acopera usile cu geam, pe cand fereastra mica din colt este acoperita numai de transeperante (culoarea se regaseste, totusi, in ambele cazuri, creand unitate).

draperie cu dungi orizontale si verticale

Dungi, dungi, dungi

Avem doua draperii obisnuite, la care nici macar culoarea nu este iesita din comun. Ce putem face ca sa le scoatem in evidenta? Nimic mai simplu: tivitile cu un material de culoare inchisa.


 

draperie pentru o fereastra mare, intr-un interior formal

Accentuarea arhitecturii

Scoateti in evidenta elementele arhitecturale ale camerei prin draperii. Aceasta fereastra arcuita nu este ascunsa, ci din contra, este pusa in evidenta de galerie si draperie, care accentueaza si mai mult fereastra inalta si curba pe care o formeaza.


 

draperii vaporoase din voal 
Draperii vaporoase
Materialele textile vaporoase, transparente sunt potrivite si pentru draperii. Ele creaza o atmosfera aerisita, si evita aspectul de ''ingramadit'' care poate aparea in cazul folosirii unor materiale cu textura densa. Jaluzele confectionate din panza pot fi trase de tot peste geam pentru a indeparta privirile indiscrete.

draperie dubla

Draperie dubla
Orice draperie poate primi un aspect deosebit daca este dublata cu un material cu o culoare contrastanta. Astfel, draperia poate fi intoarsa cand pe o parte, cand pe alta, pentru a se potrivi cu anotimpul sau cu accentele decorative din camera - de accea, finisajul trebuie sa fie realizat cu atentie. Materialul draperiei poate fi protejat de razele directe ale soarelui daca prindeti la fereastra transperante sau jaluzele.

draperie cu accente decorative 
Accesorii pentru draperii
Pentru a ii da un aspect deosebit si original, aplicati pe draperie materiale de genul: impletituri, dantela, panglici, macrameuri, etc. Acestea se prind cu ata sau cu lipici pe partea de sus sau pe marginea de jos a draperiei.

 

draperie cu model floral 

Draperie ''casual''

Si draperiile pot primi un aer ''casual'', prin adaugarea unei mansete. In exemplul din imagine, in partea de sus a draperiei a fost atasata o manseta dintr-un material textil diferit, tocmai pentru a se crea un contrast. In plus, se asorteaza tocmai bine cu modelul in dungi folosit la zugravirea peretilor.

Draperii vs. obloane
Draperiile nu sunt pe gustul dvs.? Atunci, ca sa nu lasati ferestrele neacoperite (se creaza impresia de casa pustie), alegeti obloane de lemn. Puteti opta pentru culoarea preferata, adancimea jaluzelelor si stilul lor. Casa va capata un aer cu totul special; obloanele sunt considerate a fi elemente de design in mai mute stiluri de decorare, de la cel traditional, pana la cel contemporan.

ferestre acoperite cu jaluzele