Green Interior Design

interior verdeGreen Interior Design sau designul interior verde este o ramura mai putin cunoscuta a designului, dar care tinde sa devina foarte importanta. Spre deosebire de designul interior, amenajarea verde sau ecologica nu se concentreaza atat de mult pe crearea unui interior stilat, contemporan, functional, minimal, traditional sau etnic. Designul verde se preocupa si de satisfacerea clientului, in functie de ideea acestuia de stil si frumos, insa, scopul sau primordial este acela de a fi ecologic.

Competenta in designul interior verde este sustinuta prin programul de mediu: Leadership in Energy and Environmental Design (Leadership in energie si design ecologic), stabilit de catre Green Building Council din Statele Unite. Acest program reprezinta un efort de dezvoltare, care incearca sa abordeze cinci domenii cheie: reducerea emisiilor de CO2, conservarea apei, imbunatatirea calitatii aerului din interior, economisirea energiei si cultivarea resurselor naturale. Designul interior verde inseamna ecomomisirea banilor, protejarea mediului inconjurator si grija fata de sanatatea oamenilor. Aceste trei obiective nu sunt intotdeauna reciproc compatibile, insa principalul tel al desigului interior verde este de a aborda domeniile cheie enumerate mai sus si cele trei obiective importante, si nu de a fi influentat de capriciile modei.

Reducerea emisiilor de CO2 si economisirea energiei
Cei care nu au o locuinta total independenta de reteaua electrica sau nu si-au achizitionat un generator de surse de energie alternativa, contribuie involuntar la emisia de gaze cu efect de sera, produse de centralele electrice, prin arderea de combustibili fosili. Cea mai buna cale de a reduce emisia de dioxid de carbon este aceea de a reduce consumul de energie electrica dintr-o cladire. Un designer certificat LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) va cauta modalitatile de a atinge acest obiectiv, avand in vedere problemele legate de izolare, instalarea unui termostat programabil, plantarea de copaci in fata ferestrelor, achizitionarea unui aparat Energy Star, pentru a enumera numai cateva dintre strategiile de care se poate folosi. Acest domeniu de interes se suprapune cu economisirea energiei. Reducerea consumului legat de incalzirea din timpul iernii si de racirea din timpul verii reprezinta o contributie importanta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Conservarea apei 
Dezvoltarea si progresul presupun, printre altele si o mare risipa de apa si un grad mare de poluare a acesteia. Designul interior verde isi propune sa stopeze pierderile de apa prin instalarea unor dispozitive ajutatoare, cum ar fi: aeratoarele sau robinetele cu un consum redus, dusurile cu aer etc. Un studiu realizat de Corporatia Suedeza pentru Cercetare si Dezvoltare Industriala (Swedish Industrial Research and Development Corporation) arata ca o gospodarie care consuma 5.000 kWh pe an pentru incalzirea apei poate economisi pana la doua tone de dioxid de carbon prin inlocuirea robinetelor obisnuite cu cele ecologice.
 
Imbunatatirea calitatii aerului din interior si cultivarea resurselor naturale 
A practica designul interior verde presupune, printre altele, si gasirea de materiale, mobilier sau pardoseli care nu contin produse chimice periculoare, asa cum sunt produsele chimice organice volatile, care patrund in aer si il polueaza. Aceste produse chimice volatile - formaldehida, benzenul, toluenul si clorura de metilen - sunt prezente in multe produse de uz casnic, cum ar fi: vopseaua, diluantul, produsele de curatare, cerneala, adezivii etc. Adezivul folosit pentru multe piese de mobilier contine produse chimice volatile, la fel ca si cel folosit pentru pardoseli. Designul de interior verde sugereaza ca alternativa folosirea mobilierului antic si instalarea unor pardoseli care nu necesita adezivi. Materialele sunt, de asemenea, importante resurse regenarabile: bambusul, ratanul, pluta, zambila de apa, fibra de nuca de cocos sunt de preferat lemnelor de esenta tare, care necesita un timp indelungat pentru a creste. Elementele confectionate din sticla reciclabila, piesele de mobilier sau podelele din lemn de esenta tare restaurate reprezinta, de asemenea, o buna modalitate de a folosi resursele naturale in ideea promovarii unui stil ecologic. In amenajarea interioarelor pot fi folosite cu succes bumbacul moale si foile naturale, care sunt mult mai bune decat materialele sintetice, facuta din derivati ai petrolului.

Dupa cum se poate observa din aceasta scurta prezentare, designul interior verde este un domeniu holistic. El incearca sa priveasca imaginea in ansamblul ei, pentru a gasi modalitatile de a face o locuinta mai eficienta, de a salva bani, de a promova un stil de viata sanatos si de a polua cat mai putin mediul inconjurator. Durabilitatea, reciclarea, resursele regenerabile, ecologice, non-toxice, eficienta energetica - toate acestea sunt idei cheie, care au un impact pozitiv asupra economiei, asupra sanatatii oamenilor si asupra sanatatii mediului. Dupa ce aceste criterii vor fi indeplinite, abia atunci poate fi abordata problema de a fi "stilat".

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro