Imbunatatirea calitatii aerului

aerisirePrincipalul rol al unei locuinte este acela de a oferi proprietarilor sai un mediu sanatos, placut si armonios si de a depinde cat mai putin posibil de factorii exteriori - conditii meteorologice, vizuale sau acustice. Exigentele actuale de confort (umiditate, temperatura, calitatea aerului etc.) sunt mult mai ridicate decat in trecut, fiind influentate pe de o parte de schimbarile survenite in natura, iar pe de alta parte de evolutia cerintelor utilizatorilor.

 

Calitatea mediului interior, cea de care depind in mod esential sanatatea si starea de bine a celor care locuiesc intr-un spatiu, este determinata de compozitia aerului (cu referire la poluantii chimici, fizici, biologici sau de alta natura) si de confort (cu principalele componente: acustic, termic, vizual).

 

Pentru a putea controla si imbunatati calitatea aerului din locuintele dvs trebuie, mai intai de toate, sa cunosteti care sunt factorii care conduc la inrautatirea acestuia.

In principiu, sursele interioare de poluare pot fi clasificate in trei mari categorii:

 

- poluantii chimici (care fac parte integrantŃ din mediul nostru ambiant si pot fi intalniti in alimente, apa, aer, fiind emisi de materiale de constructii, mobilier, produse de intretinere);

- poluantii fizici (prezenti in interiorul cladirilor: umiditatea excesiva, radonul, praful, fibrele (in special de azbest), campurile electrice si magnetice, campurile electromagnetice de joasa si inalta frecventa);

- poluantii biologici (microbii, virusii, bacteriile, polenul si mirosurile care se dezvolta in aerul interior si care provin de la fiinte umane, animale de casa, acarieni, gandaci, plante de interior, mucegai etc.).   

 

Daca aveti deja o locuinta si nu sunteti in pozitia de a construi una, astfel incat sa puteti tine cont de toti factorii de optimizare a calitatii aerului inca din faza de proiectare, va propunem sa recurgeti la cateva modalitati simple de mentinere si imbunatatire a conditiilor interioare, in special a celor care tin de calitatea aerului.

 

Deschideti larg ferestrele - cu cat intra mai mult aer din exterior cu atat mai bine. Incercati sa tineti toate ferestrele deschise cateva minute si faceti acest lucru cand nu sunteti acasa pentru scurta vreme. Pentru a va asigura ca aerul curat circula deschideti ventilatorul din tavan, pozitionati strategic ventilatoarele mobile din incapere sau deschideti toate usile, astfel incat curentul sa puna aerul in miscare.

 

Cat mai multe plante. Plantati in curtea exterioara arbusti ornamentali la o distanta de aprox 8 m. unul fata de celalalt si veti constata ca aerul din locuinta dvs. se va imbunatati considerabil. Desigur, nu neglijati nici plantele de interior. Rolul acestora este de a indeparta din aer toxinele periculoase precum: monoxidul de carbon, benzenul sau  aldehida formica.

 

Incercati sa desprafuiti periodic incaparea, folositi produse de curatat ecologice si dispozitive de purificare a aerului.

 

Corina Dovinca

InCasa.ro

 

Comentarii:

8zgJkqEZQv9V postat pe 04 Septembrie 2013
5VMAwKmxAn
Gabi inteleg ca esti cumva imlacipt in afacerea cu chiriile sau vreo agentie???SincerA fost un test.Greseala e a ta.Ai umflat special realitatea.Dane nu te supara, chiar doream sa provoc pe cei care inca viseaza la venituri peste noapte si fac speculatii fara bun simt special pentru profituri.Cand va treziti o data la realitate? daca o faceti omenirea va avea mai mult de trait iar noi vom fi mai apreciati de catre stiti voi.

ynyWgwOCGJI postat pe 20 Februarie 2012
bsSxXBVntQSDFMBTAFa
Mi-a facut pcrleae sa preiau scrisoarea dumneavoastra!As vrea sa afle cat mai multi ca exista si politicieni romani pe care ne putem baza.Va doresc succes si multa sanatate!

ehNGhIPDGtMnxFWZvy postat pe 18 Februarie 2012
FxFXkewcndaWb
Subscriu ideii tale. Iasul si Moldova nu sunt baagte in seama. Sunt atatea trupe in Iasi si Niki nu s-a gandit sa angajeze una si pentru concertul de azi.