Pietrele vii - accesorii inedite in living

lithopsNatura ne ofera in permanenta o sumedenie de surprize, printre acestea se numara si “pietrele vii” Lithops, plante de interior foarte indragite pentru forma lor inedita, confundata deseori cu o piatra decorativa.

Acestea sunt originare din indepartatul continent african si la prima vedere ne dau impresia ca sunt de fapt niste pietre. Avand in vedere ca sunt obisnuite sa traiasca in conditii vitrege, in zone unde apa este considerata mana cereasca, plantele Lithops nu trebuie udate des. Aspectul lor “pietrificat” le ajuta - atunci cand cresc in mediul natural - ferindu-le de potentialii dusmani. Aceasta “masca” se mai numeste si “crypsis”, adica abilitatea unui organism de a se apara si de a nu fi usor observat sau recunoscut de catre eventualii pradatori.

Accesoriul natural decorativ din locuinta noastra

La inceputul secolului al XIX-lea specialistul englez in botanica, William J. Burchell, a descoperit aceasta planta in tinutul african, insa Lithops a intrat abia mai tarziu in atentia comerciantilor si in pietele europene. Gradinarii pasionati o cunosc foarte bine, planta regasindu-se in coltul destinat speciilor de cactusi.

Pietrele vii se inmultesc prin intermediul semintelor, iar perioada lor inactiva este in timpul iernii. Din acest motiv, acestea pot fi cultivata doar daca sunt respectate anumite conditii. Semintele Lithos incoltesc la doar cateva zile dupa ce sunt sadite in pamant. Acestea contin un mecanism foarte interesant de “deschidere”, acesta activandu-se dupa Cum ingrijim acest accesoriu natural?

Pietrele vii iubesc substratul mineral si permeabil. Acestea sunt foarte rezistente, traind in lunile de iarna fara probleme si la temperaturi 0° C sau chiar si mai scazute. In lunile toride ale verii plantele africane se adapteaza repede si cand afara termometrul arata 40° C. 

Trebuie sa tinem cont de faptul ca acolo unde vor fi asezate, Pietrele vii necesita lumina si aer curat si uscat, un aer inchis si umiditatea ridicata putand fi fatala. Daca ne dorim un aranjament deosebit pentru comoda din living, atunci putem opta pentru un ghiveci rotund si spatios din lut, in care putem planta un numar mai mare de Pietre vii.

Sursa foto

A.v.
InCasa.ro

Comentarii:

as3EouGgbf postat pe 01 Septembrie 2013
qk7FIeIr80
Ei cum am putea Bubu Mic sa ne suparam pe tine, tu sa nu te surepi pe noi ca uite tot palavragim pe aici si mai uitam sa te salutam! Mai stai pe acolo deocamdata, e foarte frig, crede-ne! Pe la noi a venit Mosu, a facut si bradul. Stam acasa sa ne odihnim, sa ne bucuram de cadouri si apoi plecam si noi la munte, la bunicul (al nostru), la sanius Poate ne trece raceala pana una alta ! Sarbatori fericite parintilot tai, sa se distreze bine ca sa te distreze si pe tine!

pOmYiruyMMVUPInDY postat pe 17 Iulie 2012
MAEEYNhpJcKP
Salutare Dbro, Dat fiind faptul ca asuclt emisiunea cu o zi intarziere pentru ca trebuie sa o descarc de pe site-ul vostru si ca saptamana trecuta nu am avut timp sa va scriu, iata propunerile mele pentru filme de dragoste: Buna seara, Irina, cu Stefan Iordache si Emil Hossu; este o drama de dragoste (daca pot spune asa); este drama vaporeanului roman din anii 80; incearca sa vezi filmul, este interesant de vazut mentalitatea acelor vremuri; al doilea, este un film nou, 2009: The time traveler's wife; este super filmul, de fapt este tot o drama, dar scena finala cand alearga (aproape un minut) el sa ajuga la ea, si zici ca numai ajunge, te tine cu sufletul la gura; ideea filmului este interesanta, oricum, merita vazut.Pentru Craio,ai zis saptamana trecuta intro emisiune, miercuri sau joi, ca americanii sunt ipocriti: foarte adevarat!!!! Mare dreptate ai avut! Dar despre asta, poate mai vorbim, sau nu, cum vreti voi.Cam atat de data asta.A la prochaine, cum zice neamtu'.