Ranunculus sau Piciorul cocosului

RarunculusRanunculus - una dintre cele mai atragatoare plante decorative


Mai putin cunoscuta la noi, Ranunculus este o planta perena de talie mijlocie (20-60 cm in functie de soi), des raspandita in zonele umede din pajistile montane, in locurile mlastinoase si pe malurile apelor. Denumirea populara a plantei - Piciorul cocosului - este reprezentativa pentru aspectul ei: radacina ramificata si ingrosata, numita grifa, seamana cu o gheara de cocos.

 

Planta are o tulpina erecta de 20 - 25 cm., avand la baza stoloni culcati. Frunzele, in special cele de la baza sunt ovale, trifidate, cu un petiol lung, dispuse in forma de rozeta. Din ele se ridica o tulpina florifera. Florile, asemenatoare celor de trandafiri, prezinta o simetrie actinomorfa si sunt hermafrodite. Aceastea sunt diferit colorate, in  functie de specie: rosu, roz, oranj, insa, de obicei, sunt de culoare galben-stralucitor. Pot fi formate dintr-un singur rand de petale sau din mai multe, dese. Ranunculus infloreste esalonat, din mai pana la inceputul lunii iulie.

 

Dupa trecerea florilor si uscarea plantei, grifele se scot din pamant, se curata, se lasa sa se zvante si se stratifica in nisip uscat, in vederea inmultirii. Pana in luna octombrie, cand se planteaza, acestea se pastreaza in incaperi racoroase. Distanta recomandata de plantare a grifelor este de 20-25 cm.; se aseaza cu gheara in jos, in gropi mici, facute cu sapaliga, la o adancime de 4-5 cm.; pentru a evita inghetul se acopera cu un strat de paie sau de frunze semidescompuse, cu o grosime de 3-4 cm.

 

Inmultirea se face, de asemenea, si prin seminte plantate in vase cu pamant de padure nisipos sau in brazde umbrite si prin rizomi.

 

Toate cele aproximativ 400 de specii sunt otravitoare, sucul plantelor proaspete putand cauza iritatii ale pielii.

 

Temperatura ideala pentru aceasta planta este 26 grade C. Are nevoie de pamant bogat in minerale, cu drenaj bun. Se uda cu regularitate, astfel ca pamantul sa nu fie uscat niciodata. Udarile se raresc cand frunzele se ingalbenesc. Nu se mai uda in perioada de repaus.

www.incasa.ro

Comentarii:

ooops postat pe 12 Iunie 2011
un sfat va rog
cine ar putea sa-mi dea un sfat please=am plantat si eu la jumatatea lunii mai citiva bulbi de ranunculus asiatic yellow=problema este ca m-am grabit repede sa-i plantez ,pina acuma nu am vazut asemenea bulbi,si greseala mea este ca la plantare i-am pus cu ghiarele in sus,dupa acea mi-am dat seama ca am facut o greseala=poate cineva sa-mi spuna daca mai sunt sanse sa-mi infloreasca s-au ar trebui sa scot bulbi si sa-i intorc invers

MARIA postat pe 26 Decembrie 2010
flori
vreau sa stiu daca dupa ce au dar primele frunze daca se cupesc pentru a anbunatati o anflorire abundenta , au ceva secret ? Mersii .

adriana postat pe 14 Aprilie 2010
buna!
am cumparat aceste radacini de la firma Bakker si din pacate inca nu am reusit sa le plantez.as vrea sa aflu daca le pun acum in pamant o sa pateasca planta vo ceva?

marce postat pe 23 Martie 2010
ranunculus
Am cumparat in urma cu 14 zile cateva "gherute". Le-am pus intr-un servetel umed,apoi intr-o punga si le-am tinut la temperatura camerei, asigurandu-ma din cand in cand ca servetelul este mereu umed. In urma cu 3 zile am vazut ca le-au iesit ceteva radacini asa ca le-am pus imediat in ghiveci, in pamant potrivit pt ele. Surpriva mi-a fost mare cand am vazut ca dupa 3 zile au scos frunzulite. In mod normal ranunculus germineaza in 20-30 de zile,dar asa...am grabit cu mult procesul de incoltire:)

ivascu oana maria postat pe 04 Martie 2010
ranuncunus
As vrea sa aflu daca aceasta planta se poate planta si in gradina.

IOANA postat pe 25 Februarie 2010
ranunculus
Eu am cumparat radacini ale acestei flori de la magazinul Praktiker, urmeaza sa le plantez.

Gutulescu Elena postat pe 29 Ianuarie 2010
raninculus
Pentru Valentina Eu am cumparat de la firma Bakker,avantajul achizitionarii plantelor de la aceasta firmaa fiind garantia pe care o au,in caz de nereusita te despagubesc.

POPESCU VALENTINA postat pe 10 Ianuarie 2010
ranunculus
AM DESCOPERIT ACEASTA FLOARE MINUNATA SI AS VREA SA O POT SI EU PROCURA. AM INTREBAT PE LA DIVERSE FLORARII,SI GRADINARI , DAR NU AM AVUT SUCCES. DACA AVETI O ADRESA DE MAIL REFERITOR LA EA VA ROG SA MI-O DATI SI MIE .CU MULTUMIRI VALENTINA

puiu dorin postat pe 24 Mai 2009
ranunculus
Nu inteleg pentru ce ar exista comentarii cu injurii la o tema atit de interesanta pentru iubitorii de frumos.Nu am vazut aceasta floare {planta} inflorita dar stiu ca-si modifica forma frunzei in functie de situatie {frunzele de sub apa sunt crestate puternic,iar cele de deasupra apei sunt doar lobate. bineinteles in situatia cind apa in mlastina este crescuta.