Alegerea vaselor si a accesoriilor

Forma trebuie sa fie cat mai simpla, eleganta sau rustica, dupa gustul fiecaruia. Pentru aranjamentele moderne se folosesc, in afara de vasele inalte, si forme plate, gen farfurie sau castron.
 
Modul in care e decorat vasul (de preferat sunt vasele monocrome, nedecorate) trebuie sa puna in valoare buchetul. In vasele cu o singura culoare, aranjamentul floral poate fi alcatuit din flori multicolore, iar in vasele care sunt decorate cu desene, linii, etc., e bine sa asezati numai buchete simple, din flori care au o culoare apropiata de culoarea dominanta a vasului.
 
Materialul din care este realizat vasul poate fi: cristal, ceramica, portelan, arama, zinc, lemn si chiar piatra. Pentru fiecare categorie de flori trebuie sa cautam vasul cel mai potrivit. Astfel, o orhidee va pierde din farmecul ei exotic daca e asezata intr-un vas de ceramica clasica, iar florile de camp vor parea stinghere intr-un vas fin de cristal. Florile se mai pot aranja in cosulete sau cutii realizate din impletituri de nuiele. In cazul acesta, cosul va ascunde un vas cu apa, un bulgare sau un burete de material plastic special, imbibat cu apa in care se vor infige florile. Vase mai neconventionale sunt considerate paharele de forme diferite, salatierele sau scrumierele.
 
Aranjamentele florale se executa adeseori in vase plate sau chiar pe impletituri de nuiele, radacini uscate, etc., in care florile nu pot fi fixate decat cu ajutorul unor accesorii speciale.

Acestea pot fi:
- un bulgare de muschi bine umezit, legat strans cu sarma subtire si fixat tot cu sarma, cat mai putin vizibil, de vasul sau suportul respectiv; flori mai delicate ca orhideele, anthurium, se aseaza in eprubete ce se acopera apoi cu muschi;
- un bulgare de pamant galben, umed, acoperit cu muschi;
- un burete de plastic special pentru aranjamente de flori (se mai numeste si ''muschi artificial'', avand de obicei  culoarea verde, imbibat cu apa pentru aranjamente cu flori vii sau uscat pentru aranjamentele din ramuri), ierburi sau flori uscate (asa-zisele ''imortele'' sau ''flori de paie'');
- o emisfera din sticla sau ceramica, gaurita in asa fel incat florile infipte in ea sa poata ajunge pana la apa din vas;
- un inel din sticla sau ceramica, prevazut cu numeroase gauri in care se infig florile;
- diverse tipuri de suporturi din plastic gaurit care, fiind usoare, se fixeaza cu o ventuza sau o bucata de plastic pe fundul vasului - plasa de sarma cu ochiuri mari facuta ghem;
- bile de sticla sau pietre rotunde, asezate pe fundul vasului, intre care se fixeaza tijele florilor;
- o perna cu ace, numita de japonezi ''kenzan'', care se compune dintr-o piesa de plumb rotunda, patrata sau dreptunghiulara, in care sunt infipte foarte des ace subtiri dintr-un aliaj inoxidabil. Kenzanul se aseaza in vasul plat in care se face aranjamentul si se acopera cu apa. Florile infipte in acele kenzanului pot fi asezate in orice pozitie dorita de noi.