Amaryllis sau crinul rosu

crinul rosuAmaryllis este un gen de plante monotipic, cunoscut si sub denumirea de crinul de iarna sau crinul rosu. Singura specie,  Amaryllis belladonna este originara din Africa de Sud, mai exact din regiunea  pietroasa din sud-vest, in apropiere de orasul Cape. Deseori este confundata ci Hippeastrum (Steaua Cavalerului), o floare cu bulbi foarte cautata in perioada iernii, datorita abilitatii sale de a inflori in interior.

 

Crinul Amaryllis este o planta cu bulbi mari si rotunzi, fiecare bulb avand o dimensiune de 5-10 cm in diametru. Acestia au mai multe straturi din care pornesc frunzele ascutite, verzi, lungi de aprox. 30-50 cm si groase de 2-3 cm., dispuse pe doua randuri. Frunzele apar toamna sau primavara devreme - in regiunile mai reci si se usuca si cad la sfarsitul primaverii, cand bulbii intra in stare de repaus.

 

Vara tarziu, fiecare bulb produce unul sau doi pedunculi lipsiti de frunze, avand in varf  un manunchi de 2-12 flori, in forma de palnie. Fiecare floare are un diametru de 6-10 cm si dispune de 6 tepale (trei sepale externe,  trei petale interne, toate prezentand elemente comune). Culoarea obisnuita a florilor este alba, acestea prezentand ramificatii rosu-aprins. Totusi, culorile naturale de roz sau purpuriu sunt cel mai des intalnite la aceste plante. Denumirea populara "crinul de iarna" provine de la modalitatea de inflorire - in momentul in care isi pierde frunzele.

 

Multi dintre bulbii vanduti drept Amaryllis si descrisi ca fiind "gata de inflorit pentru vacante" apartineau de drept genului Hippeastrum, in ciuda etichetarii lor drept Amaryllis de catre comercianti si cultivatori. Pentru a mari confuzia, cativa dintre bulbii care au acelasi proces de crestere si pattern de inflorire, poarta, de asemenea, denumirea de "crinul de iarna". In clasa lor denumirea specifica este de Lycoris squamigera.

 

Amaryllis belladonna se inmulteste prin separarea bulbilor si chiar divizarea celor mari, la perioade de 3-4 ani, odata cu transplantarea.

Incasa.ro