Antichitatile si stilurile specifice acestora

antichitatiO masa in stil Rokoko si un scaun Biedermeier pot fi foarte potrivite si in cazul unei amenajari moderne a locuintei. Dar ce ne facem daca detinem mai multe piese de mobilier antic din diferite epoci? Cum le putem pune in valoare?

Cel mai usor ar fi ca intre un dulap in stil Barock si un scaun Biedermeier sa fie asezata o piesa noua, moderna de mobilier. De asemenea, langa ornamentele florale tipic romantice si liniile drepte si rigide ale unei piese clasice ar fi indicat sa stea un mobilier tipic zilelor noastre, o masa spre exemplu.

Amestecul stilurilor: mai putin inseamna mai mult.

Nu exista reguli sau “reteta” perfecta pentru amenajarea locuintei cu ajutorul unor elemente in stiluri si epoci diferite. Indiferent ca este vorba despre materiale, lumina din incapere, volumul mobilierului sau culorile acestuia putem avea parte de o sumedenie de combinatii. Perimis tot ceea ce ne place, insa ar fi indicat sa tinem cont de un lucru de baza: mai putin inseamna mai mult.

Romantismul

In epoca romantismului artistii s-au orientat dupa arta Romei antice, iar un element tipic acestui stil sunt arcadele rotunde.
Elementul tipic: cufarul
Stilul prelucrarii: simplu
Materiale folosite: lemnul de stejar, nuc, brad, frasin, pin, ciresul (in special in cazul mobilierului pictat)
Mobilierul specific: cufarul, scaunul si patul.
Diferenta intre paturile de atunci si cele de acum este ca in epoca romantismului acestea erau mult mai scurte, astfel incat cei care dormeu in ele, erau pe jumatate asezati, pe jumatate intinsi.

Stilul Baroc

Numele acestui stil provine din limba portugheza “barocco”, ceea ce inseamna neregulat, iar caracteristicile acestei epoci erau grosimea materialelor, miscarea, jocul dintre lumini si umbre.
Elementul specific: heruvimii, arcadele rotunde
Mobilierul specific: comoda
Stilul prelucrarii: margini intrerupte, linii curbate

Stilul Rokoko

Acest stil s-a dezvoltat din cel Baroc si s-a caracterizat printr-o arta delicata, feminina, in care a fost inlaturata simetria rigida si inlocuita cu confortul.
Elementul specific acestui stil este scoica, iar mobilierul tipic sezlongul.

Stilul Biedermeier

Stilul de amenajare pentru cetateni, pentru oamenii “de rand” a impus mobilierul functional, simplu si comod.
Mobilierul tipic: canapeaua
Element specific stilului: liniile drepte.