Avantajele si dezavantajele parchetului din pluta

Cu totii suntem in cautarea materialului perfect pentru pardoseala atunci cand ne amenajam locuinta, iar astazi avem la dispozitie o varietate destul de mare de astfel de materiale: parchet laminat, gresie, piatra naturala, mocheta.

Un material folosit in principal ca materie prima pentru fabricarea dopurilor si mai putin ca material destinat decoratiunilor interioare este pluta. Fiind un material natural, ecologic, durabil, usor de intretinut si relativ ieftin, pluta a castigat in popularitate in ultimul timp, devenind unul dintre materiale cautate pentru pardoseli.

Cu toate acestea, pardoseala din pluta nu este raspunsul pe care toti il dau cand vine vorba de podeaua perfecta, cu siguranta exista si aspecte care fac ca pardoseala din pluta sa nu fie cea mai buna optiune. De aceea va voi prezenta atat avantajele cat si dezavantajele acestui material pentru a va ajuta sa decideti daca pardoseala din pluta se potriveste cerintelor voastre.

Pluta este ecologica, regenerabila, reciclabila. Materialul provine din scoarta stejarului de pluta, copacii nefiind taiati ci doar decojiti de scoara periodic. De aceea putem spune ca pluta este probabil cea mai ecologica si regenerabila sursa pentru pardoseli si decorarea peretilor. Este un material durabil, impermeabil, rezistent la zgarieturi. Daca sunt intretinute corespunzator, pardoselele din pluta pot avea o longevitate de patruzeci de ani sau mai mult. Pluta este un material rezistent la mucegai si termite, si este de asemenea anti-microbian.

Fiind rezistenta la foc, pluta se va topi sau aprinde numai la temperaturi foarte ridicate. Inainte si in timpul arderii, pluta genereaza mai putin fum si elibereaza compusi mult mai putin toxici decat cei ai altor materiale, precum vinilul. Structura unei placi este alcatuita din pungute minuscule, pline cu aer, care permit materialului sa stocheze caldura, oferind astfel o temperatura placuta pe toata durata anului. Aceasta structura celulara actioneza si ca o bariera, asigurand un nivel ridicat de izolare fonica atit in interiorul camerei cit si in zonele adiacente.

Ca orice alt material, pluta prezinta si unele dezavantaje. Pluta se decoloreaza daca este expusa o perioada mai mare de timp la lumina solara, nu rezista la orice solicitari, nu poate sustine un mobilier foarte greu iar obiectele ascutite scapate pe pardoseala pot duce la zgaraierea acesteia. Aceeasi problema poate aparea daca aveti animale de companie, precum caini sau pisici. Un alt dezavantaj este ca sunt sensibile la schimbarile de temperatura si nu trebuie instalate in incaperi in care temperatura variaza foarte mult.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro