Armonia culorilor neutre in design-ul interior

Culoarea este cel mai important factor ce contribuie la design-ul unei incaperi. Combinatiile de culori folosite au influenta asupra starii noastre de spirit si poate schimba perceptia noastra asupra spatiului, poate schimba optic dimensiunile camerei.

In timp ce unii dintre noi prefera sa fie inconjurati de culori stralucitoare si indraznete, altii doresc o atmosfera linistita, calda. Fara sfatul unui profesionist, unii proprietari se tem sa foloseasca culorile, mai ales pe cele care ies in evidenta, pentru a nu comite greseli, astfel ei ajung sa foloseasca numai culori neutre.

In schimb, designerii de decoratiuni interioare se bazeaza foarte mult pe aceste culori neutre pentru a le folosi ca baza pentru paleta de culori folosita in amenajarea incaperii, si pentru a echilibra vizual camera.

Culoarea neutra din interior pot fi creata printr-o varietate de nuante discrete, de la negru la alb. Cele mai folosite culori sunt: bej, crem, alb, negru, maro si diferite nuante de gri. Aceste culori, combinate in orice mod, creeaza o schema armonioasa de culori care se gaseste in principal in design-ul interior modern. De asemenea, putem observa ca aceste culori sunt si cele specifice materialelor naturale folosite mai ales in design-ul modern: lemnul, piatra, caramida si lemnul forjat.

Un decor realizat in culori neutre poate fi considerat prea sters si plictisitor, dar exista foarte multe modalitati prin care putem crea un contrast, un interes vizual. Aceste culori pot fi integrate in orice stil de design interior. Fie ca va place stilul contemporan, stilul rustic francez sau cel contemporan, puteti decora in culori neutre.

Combinati culorile deschise cu cele inchise. Nu este gresit sa decorati casa doar in alb sau bej, dar folosirea unei singure culori poate crea o stare anosta. Joaca-te cu nuantele, foloseste culori deschise si mai intunecate pentru a crea contrast. In timp ce culorile deschise dau zenzatia de calm, cele mai mai inchise, ca maro si gri, adauga perceptia de adancime intr-o camera.

Putina culoare nu strica. Decorarea cu tonuri neutre nu inseamna sa folositi doar alb, cafeniu, gri, negru si maro. Creati un punct focal in camera adaugand o cantitate mica de culoare. Incorporati texturi si modele. Amestecarea si potrivirea texturilor este un alt mod de a adauga un punct de interes in camera. Alegeti diferite tipuri de materiale: ceramica, materiale lucioase, satinate, si unele modele, chiar si in culori neutre, ce pot fi folosit pentru a crea textura si profunzime: dungi, buline.

Folositi forme frumoase si interesante. Scoaterea culorilor din ecuatie aduce forma in prim-plan. O forma neobisnuita a scaunelor sau a mesei, precum si un tapet cu un model interesant va completa decorul.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro