Camera oaspetilor: acasa departe de casa

camera oaspetilorIn cazul in care aveti o casa spatioasa, cu multe incaperi, trebuie sa va preocupe amenajarea unei camere pentru oaspeti, pentru musafirii sau pentru rudele care raman la dvs. peste noapte. Poate ca nu veti reusi sa transformati aceasta parte a locuintei intr-o camera asemanatoare celor de la hotelul Ritz, dar exista, cu siguranta, cateva lucruri pe care le puteti face pentru a conferi acestui spatiu confortul necesar. Cel mai importat aspect de care trebuie sa tineti seama in procesul de amenajare a acestei camere este destinatia ei - odihna. De regula, gazdele decoreaza si intretin aceasta camera dupa modelul camerelor de la hotelurile de lux: nu prea incarcate, aerisite, curate si confortabile.

Vise placute
Tinand cont de functionalitatea sa, patul este, asadar, elementul esential al acestei incaperi. Hotelurile de lux concureaza intre ele pentru gasirea celor mai bune paturi care sa asigure un somn odihnitor clientilor lor. Desigur ca bugetul acestora nu se compara cu bugetul dvs., insa va trebui sa faceti un efort financiar considerabil pentru a  oferi oaspetilor dvs. un somn odihnitor. Desi patul trebuie sa fie generos, marimea lui nu trebuie sa ocupe prea mult spatiu, pentru a nu dauna spatiului din punct de vedere estetic; salteaua trebuie sa fie solida, lenjeria proaspata, iar paturile pufoase. Canapeaua sau patul din spuma sunt exluse. Nu uitati de perna: o perna de calitate este ca cireasa de pe tort.

Lenjeria de pat
Este crucial sa aveti la indemana cateva seturi de lenjerie de pat buna, calcata si parfumata. Desi este un amanunt care nu necesita un efort foarte mare, efectul va fi unul pozitiv, iar oaspetii dvs. se vor simti foarte bine primiti. Nu va folositi de seturile vechi, mostenite de la bunica. Din punct de vedere financiar, nu trebuie sa investiti o avere in aceste piese; majoritatea magazilor fac discounturi considerabile la seturile de lenjerii, iar oferta este diversa si generoasa. Asigurati-va ca aveti la indemana o patura electrica si mai multe pleduri pufoase, in cazul in care musafirilor li se face frig peste noapte.
 
Un loc de relaxare
Este posibil ca musafirii sa aiba nevoie de un timp numai al lor, care sa excluda prezenta dvs., astfel ca este foarte important sa le dati sentimentul de intimitate, prin crearea unul loc linistitor. O masuta, 1-2 fotolii otomane pentru relaxare si un laptop conectat la Internet le vor garanta, cu siguranta, confortul necesar. Chiar si un scaun de dormit gen balansoar si un taburet vor avea crea impresia de intimitate pentru oaspetii dvs.

Iluminatul 
Unele persoane obisnuiesc sa parcurga cateva randuri dintr-o carte, inainte de culcare. Pentru a acoperi si aceasta posibila nevoie a oaspetilor dvs asigurati-va ca incaperea beneficiaza de o lumina buna, care poate fi activata si dezactivata, fara ca ei se da jos din pat. Montati cate o veioza pe fiecare noptiera si un lampadar in spatele fotoliilor. Pentru a reflecta lumina fixati o oglinda suspendata pe unul dintre pereti. Nu uitati sa aveti o lumina de noapte aproape de usa.
 
Spatiile de depozitare
Dulapurile din aceasta camera nu trebuie sa fie foarte mari, pentru ca, de regula, atunci cand pleaca in concediu sau cand se afla in vizita, oamenii obisnuiesc sa care cu ei strictul necesar, intr-o valiza sau doua. Aceste dulapuri de dimensiuni reduse trebuie sa fie curate, goale si dotate cu umerase libere. Eventual, este indicat sa aveti aici un halat de baie sau un chimonou special pentru oaspeti, curat si parfumat si cateva prosoape de dimensiuni diferite.
 
Amanuntele
Lucrurile marunte au importanta lor. De exemplu, cate o pereche de papuci de casa pentru fiecare invitat, pahare si apa proaspata pe noptiere in fiecare seara, servetele curate, un radio cu ceas, o carte buna, un telefon, un televizor etc.
 
Nu uitati de aranjamentele florale. Acestea improspateaza aerul si au un efect estetic deosebit. Un buchet de flori de sezon, alaturi de un cos cu fructe vor oferi ţntotdeauna o impresie placuta.

Tineti cont de obiceiurile si superstiile musafirilor dvs., mai cu seama daca aceastia sunt straini.

Photo: z.about.com

Corina Dovinca
InCasa.ro