Dormitorul - liniste si relaxare

dormitorAlaturi de baie, dormitorul este cu siguranta incaperea cea mai intima din locuinta. Cu atat mai mult, este surprinzator faptul, ca multe persoane nu pun pret pe amenajarea acestuia, ca se multumesc cu aspectul acela monoton, apasator, trist: pat, dulap, noptiera, pereti albi. InCasa va sfatuieste cum sa transformati dormitorul in spatiul cel mai confortabil, destinat odihnei si buneidispozitii.

"Tabla inmultirii" - infrumusetarea dormitorului
Culori, mobilier, materiale - armonia este foarte importanta in amenajarea intregii locuinte, dar in dormitor este esentiala. Este bine daca achizitionam mobilierul de la acelasi producator: patul, noptierele, dulapul si comoda sa aiba aceeasi linie de design. De asemenea, perdelele, asternuturile, tapiteriile mobilei ar trebui sa aiba aceleasi accente, sa contina aceleasi modele.

In vederea achizitionarii materialului pentru mobila, este recomandat sa optam pentru lemnul deschis la culoare, deoarece acest lucru creaza o atmosfera linistitoare si primitoare. Metalul nu ar trebui folosit in dormitor, este rece si da impresia de distantare.

Podelele din dormitor
De-a lungul timpului s-au adus in discutie doua alternative in ceea ce priveste podeaua cea mai potrivita in spatiul unde dormim. Se folosesc des suprafetele netede, precum laminatul, parchetul sau dusumeaua, deoarece acestea au un efect nobil si in plus nu retin si nu atrag praful cum este in cazul covoarelor. Totusi, acestea din urma au avantajul de a fi moi, pufoase si calduroase, iar acest aspect nu trebuie neclijat. Daca este cu putinta evitati linoleul. Acest material da impresia unei sali de asteptare, creaza o atmosfera apasatoare si spulbera tot sarmul si aspectul unui dormitor confortabil.

Surse ale disconfortului
In dormitor nu trebuie sa se afle multe plante, in special cele inflorite care imprastie diverse miresme. Se reduce cantitatea de oxigen si in plus ne influenteaza somnul si odihna in mod negativ.

La fel ca in cazul altor aparaturi, televizorul nu are ce cauta intr-un dormitor. De multe ori strica aspectul camerei si in plus, dupa cum au demonstrat cercetatorii italieni, televizorul impune anumite "bariere" vietii de cuplu. Cine nu se poate abtine sa nu aiba o sursa mediatica in camera, acela poate alege sa citeasca o carte buna sau sa se relaxeze ascultand muzica.

Alternative in vederea amenajarii dormitorului
In variantele clasice ale amenajarilor, patul isi are un loc central bine stabilit. In fond acesta este elementul cheie al dormitoarelor.

Chiar si asa, patul nu trebuie sa fie plasat in mijlocul camerei, deoarece exista si alternative. Una dintre acestea ar fi asezarea unui "paravan" - un raft de exemplu - care sa imparta camera in doua. Multe persoane recurg la aceasta metoda, deoarece este confortabila, reda un plus de intimitate, patul este ferit la prima vedere, iar in somn se simt inconstient mai in

Foto: besser-wohnen24.com

InCasa.ro