Camera unui adolescent

Ni se pare uneori ca un copil dispare in camera lui la 12 ani si nu mai iese de acolo pana la 18. Motivul este foarte simplu, chiar daca ne este greu sa-l intelegem : nevoia de intimitate si de refugiu intr-un spatiu personal. Camera unui adolescent nu are doar o functie utilitara, ci este un adevarat sanctuar, in care confortul si personalizarea sunt esentiale.


Adolescentii au un stil de a-si decora camera care ii face pe parinti sa protesteze : peretii sunt acoperiti cu tot ceea ce simbolizeaza personalitatea ocupantului. Postere, desene, fotografii ale familiei si prietenilor, imagini din natura, vedete, masini, toate sunt intalnite in aproape fiecare camera de adolescent. Cum te simti intr-o camera si daca ea te defineste este mai important decat felul in care ea arata. Cand parintii aranjeaza camera copilului, aceasta va arata extrem de ordonata si curata, dar pentru adolescent va fi nenaturala, straina si inconfortabila.


Inainte de orice, adolescentul are nevoie de un spatiu care sa fie familiar si comod, in care sa aiba libertatea de a arunca lucrurile asa cum are chef, de a pune mobilele care ii sunt utile si care ii plac, fara interventii din partea parintilor.


Desi unii tineri prefera sa-si aleaga singuri paleta cromatica, este o chestiune de moment. Foarte repede prima optiune se va schimba, apoi din nou si din nou. Este doar o chestiune de varsta.


Daca fiul sau fiica dv aleg o culoare foarte vie, care va pare deranjanta, acceptati-le ideea. Poate ca in felul acesta se vor simti mai bine in camera lor. Mariti efectul prin adaugarea de nuante ale culorii (eventual o culoare mai inchisa pentru tavan) incercand sa armonizati peretii cu mobilierul. Lumina naturala, un mobilier deschis la culoare si un aer contemporan sunt elementele pentru un rezultat reusit.

Nu uitati ca la aceasta varsta esentialul este ca adolescentul sa aiba un spatiu linistit si placut unde sa invete. Daca au si propriul calculator, atunci tinerii vor fi foarte putin tentati sa-si paraseasca "sanctuarul". Unii adolescenti prefera sa nu stea la birou cand invata, alegand patul moale si confortabil sau raspandindu-si caietele si cartile pe covor. Oriunde aleg sa invete este foarte important sa aiba multa lumina, de preferinta naturala. In lipsa ei, o veioza suficient de puternica este necesara.

Haine, cd-uri, carti, diverse obiecte si amintiri, adolescentii au nevoie de mult spatiu pentru a le aseza (desi un parinte ar folosi mai curand termenul de (a arunca"). Chiar daca mai tarziu renunta la ele cu usurinta, in acesti ani le pazesc cu gelozie, simpla posesie a unui anume obiect facandu-i sa se simta altfel. Asa ca au nevoie de mult spatiu, care poate fi obtinut prin cumpararea de dulapuri si sifoniere, biblioteci sau pur si simplu montarea unor rafturi solide pe perete.