Casa sau apartament?

Romania se afla pe prima pozitie in Europa, cu cel mai mare procent al proprietarilor de locuinte. Peste 90% din locuitori detin o casa sau un apartament. Achizitia unei locuinte este probabil una din cele mai importante decizii pe care la un moment dat fiecare dintre noi este nevoit sa o ia.

Fie ca dispunem deja de suma de bani necesara cumpararii unei locuinte, fie apelam la un credit bancar, cu totii ajungem sa ne punem intrebarea: casa sau apartament? Probabil, multi dintre cei care au locuit un timp la bloc si-ar dori sa cunoasca si cum e viata la casa. Insa, indiferent de alegere, atat o casa cat si un apartament prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.

Apartamentele sunt in general mai ieftine si au costuri de intretinere mult mai mici decat casele. Locatia reprezinta un alt avantaj al apartamentelor, veti avea la indemana magazinele, farmaciile, bancile, dar si statiile de autobuz. Cei care au copii vor avea aproape scolile si gradinitele. Sunt si case care au o pozitionare destul de buna, dar pretul acestora este exorbitant. Un alt avantaj pentru un apartament este spatiul redus care se curata repede, fata de casa unde trebuie ingrijita si curtea. La bolc ai asigurate toate utilitatile, iar de reparatiile stricaciunilor provocate de intemperii se ocupa administratorul blocului.

Traiul la bloc are, desigur, si dezavantaje. Vecinii zgomotosi, spatiul restrans, o posibila inundatie provocata din cauza unui vecin neatent, liftul care se blocheaza exact in momentele in care ai cea mai mare nevoie de el si inexistenta locurilor de parcare sunt doar cateva dintre acestea. Mai sunt si vecinii rau platnici care te pot lasa fara apa pentru cateva zile sau chiar saptamani.

Casa prezinta la randul ei cateva avantaje: compartimentarea ei in functie de necesitatile proprietarului, nu trebuie sa respecti anumite ore de liniste pentru a nu-ti deranja vecinii, copii vor avea mai mult loc de joaca, iar curtea iti va oferi posibilitatea de a avea coltul tau verde, precum si posibilitatea de a avea animale de companie, fata a-ti umple casa de par. Dar, cum in cele mai multe cazuri casele sunt situate la marginea orasului, timpul petrecut in masina si in trafic va fi mult mai mare.

Totodata, casa ta nu va fi racordata la reteaua de canalizare sau cea de gaze, astfel ca va trebui sa ai in vedere fosa septica si rezervorul de gaz lichefiat. Daca privim situatia doar din punct de vedere al avantajelor, apartamentul ne ofera costuri mai mici, in timp ce casa ne asigura confort si intimitate.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro