Confort si simplitate - stilul suedez de amenajare

stil suedez de amenajareIn timp ce piesele vestimentare suedeze sunt recunoscute pentru diversitatea si multitudinea culorilor materialelor din care sunt confectionate, design-ul si amenajarile interioare sunt caracterizate mai degraba prin simplitatea specifica elegantei clasice.

Generatiile mai vechi inca mai pastreaza piese de mobilier antic de o frumusete rara. Dulapurile si comodele reprezinta adevarate podoabe cand vine vorba de amenajarea interioara datorita modelelor filigrane pictate sau sculptate.

In multe magazine cu antichitati se pot gasi elemente decorative sau chiar piese de mobilier la un pret foarte bun. De aici putem achizitiona spre exemplu o canapea in stil Biedermeier reconditionata din secolul al XIX-lea sa sau cadelabre frumos prelucrate in fier forjat sau alte materiale specifice acelei epoci.

Intalnim din ce in ce mai des locuinte amenajate in stil modern, iar ca si “highlight” observam un element vechi insa foarte bine conservat si pus in valoare. Acesta confera spatiului un plus de rafinament.

In Suedia intalnim foarte rar locuinte in care podeaua este “imbracata” in covoare. In locul acestora se regaseste parchetul din lemn masiv sau cel laminat, care se intretine foarte usor. Se intampla ca in aceste locuinte sa observam in holuri sau in living cate un “petec” din lana sau din blana naturala, acesta avand insa mai mult rol decorativ.

Daca unii, din alte zone ale Europei, pun mare pret pe intimitate odata ce pasesc in casa, iar pentru a o pastra aleg perdele si draperii din materiale cat mai inchise, cat mai groase si cat mai grele, locuitorii Scandinaviei prefera lejeritatea. Observam astfel preferintele lor pentru perdele albe, care lasa lumina de afara sa patrunda in locuinta sa o incalzeasca si sa o lumineze. In ultimii ani la mare cautare sunt si jaluzelele. Unii aleg jaluzele in culori cat mai naturale, cat mai calde, altii pe cele cu modele pe ele.

Un element timpic in ceea ce priveste amenajarea in stil scandinavic este sezlongul. Acesta este simbolul comoditatii si al dorintei de relaxare. Acesta se poate regasi in multe locuinte, insa nu in format nou, ci in cel de acum 80 de ani.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro