Covorul chinezesc din fibre naturale – un element decorativ de o valoare inestimabila

Covoarele chinezesti s-au bucurat dintotdeauna de o mare popularitate, datorita culorilor stralucitoare si elementelor florale care le impodobesc. Arta chineza s-a impus cu predilectie in bronzuri, ceramica, lacuri, portelanuri si tesaturi, interesul pentru covoare crescand prin secolul al XIV-lea.

Covoarele traditionale chinezesti sunt fabricate in mod normal numai din fibre naturale. Tehnica covorului chinezesc se distinge prin efectuarea nodurilor mai rare (nodul senneh), realizate din fire de lana, matase, iuta, si bumbac.

Unul dintre elementele distinctive ale covorului chinezesc, este utilizarea de figuratiuni mitologice si de desene simbolice, inspirate din credintele filosofice si religioase. Culorile sunt calde si oranduite dupa tonuri apropiate, in degradeuri: se incepe de la o culoare inchisa, ajungandu-se la cea mai deschisa extrema a culorii.

Lana este materialul cel mai des folosit. Este moale, rezistent, usor de lucrat, si contine uleiuri naturale, cum ar fi lanolina, care rezista la murdarie, facand lana relativ simplu de curatat. Un covor de lana bun trebuie sa combine moliciunea cu durabilitatea, si sa aiba un grad ridicat de elasticitate, altfel covorul se va uza mult mai repede sau nu va putea reveni la forma sa naturala, capatand astfel un aspect incretit.

China nu este propriu-zis o tara producatoare de lana, dar a avut acces la piata tibetana si mongola, lana din aceste regiuni fiind considerata a fi printre cele mai bune. Chinezii au importat, de asemenea, lana din tari precum Marea Britanie, Noua Zeelanda si Australia. La fabricarea mai multor covoare vechi chinezesti, s-a folosit, in afara de lana de oaie, lana de capra, de iac si par de camila.

Bumbacul joaca un rol la fel de important ca si lana in industria textila chinezeasca. Este cel mai des folosit ca material de baza in fabricarea covoarelor, avand mai multe calitati: este mai trainic, mai rezistent la paraziti, si isi pastreaza forma mai bine decat lana, iar pentru ca este mai subtire, poate fi utilizat si pentru tesaturile mai fine. Este, totusi, sensibil la mucegai.

Matasea este de asemenea folosita la confectionarea covoarelor. Este extrem de puternica si poate fi filata in fire foarte subtiri, acestea fiind necesare pentru procesul de innodare. Acest material prezinta foarte multe proprietati opuse de cele ale lanei, este un material racoros, spre deosebire de lana care emana caldura, si reflecta mai degraba lumina decat o absoarbe.

Matase este mai scumpa decat lana si are dezavantajul de a se uzura si topi mai usor, daca vine in contact cu flacara sau daca este expusa la caldura excesiva. Prin urmare, covoarele de matase au nevoie de mai multa grija pentru a le proteja de deteriorare, si trebuiesc sa fie intotdeauna rulate, mai degraba decat indoite, deoarece ele tind sa-si pastreze cutetele o perioada mai mare de timp.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro