Pasla: materialul pentru accesorii inovative

paslaPasla este in mare voga, la mare cautare in acest sezon. Din acest material moale sunt confectionate accesorii decorative pentru locuinta, piese vestimentare sau chiar si podoabe.

Materialul este intrebuintat in zilele noastre in ceea ce priveste design-ul modern, totusi el are o vechime de sute de ani. Cercetatorii si arheologii sustin chiar ca exista dovezi clare cum ca pasla a fost produsa inca din Epoca de Piatra. Din acest lucru rezulta faptul ca stofa este mai veche decat torsul si tesutul.

Cum este produsa pasla?

In principiu, toate fibrele amestecate cu lana pot fi prelucrate si transformate in pasla: bumbacul, matasea, canepa sau fibrele sintetice precum poliacrilul. Astazi pasla a ajuns sa faca parte din productia industriala si este utilizata atata in domeniul decorativ, cat si ca materiale izolatoare, garnituri de etansare sau filtre.

Exista mai multe modalitati prin care se obtine pasla. Una dintre ele este cea industriala, aceasta fiind si cea mai usoara si mai rapida modalitate. Cu ajutorul unei masinarii, pe care sunt asezate pana la 500 000 de ace si care au rolul de a strange, de a condensa materialul pana ce acesta va deveni o masa compacta.

Rolul paslei in locuintele noastre

Printre accesoriile clasice confectionate din pasla se numara pernitele pentru scaune si banci. Totusi, designerii dezvolta intrebuintarea si rolul materialului creand piese noi de mobilier si accesorii inovative precum taburetii. Creativitatea acestora si-a pus amprenta si asupra covoarelor produse din pasla sau din bucati de pasla lipite intre ele, asupra draperiilor sau a cosurilor pentru depozitarea diverselor obiecte din casa.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro