Tapetul potrivit pentru camera ta

Tapetul este un element de decor ce va fi mereu in tendinte. Varietatea modelelor si a culorilor ne permit sa ne definim propriul stil de design interior, de la contemporan la romantic la rustic sau eclectic.

Tapetul prezinta si foarte multe avantaje, acopera defectele suprafetei peretelui, se aplica pe orice suprafata, este usor de intretinut si poate fi indepartat cu usurinta atunci cand se doreste acest lucru.

De cele mai multe ori, atunci cand alegem tapetul ne orientam ca modelul si paleta cromatica a acestuia sa se integreze cat mai bine in decorul camerei, fara a mai tine cont si de alte aspecte. Avem de ales intre cel cu modele geometrice, in dungi, cu imprimeuri florale sau cu imagini din natura.

Un criteriu de selectie la fel de important ca si modelul este tipul tapetului. Se gasesc mai multe tipuri de tapet, iar alegerea acestuia depinde de spatiul pe care doresti sa il decorezi si de bugetul de care dispui. Tapetul se clasifica dupa mai multe criterii:

1. In functie de tipul de suport (tipul de suport determina modalitatea de aplicare a tapetului si tipul de adeziv folosit):

 - Tapetul pe suport din fibre netesute ( vlies). Acesta este cel mai nou tip de tapet. Fata de celelalte tipuri, acesta se aplica foarte usor, adezivul aplicandu-se doar pe perete, fara a mai fi inmuiat. Pe cat de usor este de aplicat pe atat de repede poate fi indepartat, fara a lasa reziduuri pe perete. Folosind acest tip de tapet nu va exista riscul de condens sau mucegai deoarece suportul special lasa peretele sa respire.

- Tapetul pe suport de hartie. Acesta este fabricat din doua straturi: unul pe baza de hartie si stratul superior imprimat, care poate fi din hartie, spuma vinilica, PVC sau fibre textile. Tapetul pe suport de hartie nu prezinta foarte multe avantaje, dar este accesibil la pret. In comparatie cu celelalte tipuri de tapet, cel din hartie are o durabilitate medie.

2. In functie de compozitia stratului de suprafata (stratul de suprafata determina lavabilitatea tapetului si, implicit, metoda de curatare a acestuia):

- Tapetul de hartie care poate fi lavabil sau semilavabil.

- Tapetul vilinic - este cel mai des utilizat tip de tapet, este rezistent la umezeala si la lumina soarelui. Este un tapet lavabil.

- Tapetul din fibra textila - este montat pe un suport de hartie sau vlies, suprafata exterioara fiind acoperita cu fibre textile.

- Tapetul zugravibil - poate fi acoperti cu straturi de vopsea, intre cinci si zece aplicari, in functie de tapetul ales.

Este foarte important sa alegi tapetul in functie de incapere. Un spatiu supus mereu umezelii, cum este cazul baii si a bucatariei, va avea nevoie de un tapet rezistent si lavabil.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro