Cum imbunatatiti aspectul placilor de ceramica

Placile ceramice sunt utilizate pe scara larga in decorarea multor interioare, in special in bai si bucatarii. Prezenta acestui material in casele noastre se datoreaza proprietatilor pe care le detine: inalta rezistenta, design elegant, functionalitate si durabilitate.

Fara indoiala, placile ceramice, precum si granitul si mozaicul, este un material de finisare excelent pentru zone cu umiditate ridicata. Dar, ca orice alt material, si placile de ceramica prezinta unele dezavantaje. Iar unul dintre acestea este de ordin estetic. In timp, modelul si culoarea acestora se pot demoda, iar inlocuirea faiantei si a gresiei nu este tocmai una usoara si la indemana oricui.

Dar cum orice problema are si o rezolvare, aspectul invechit al baii sau a bucatariei poate fi imbunatatit prin vopsirea placilor de ceramica. Aceasta metoda nu poate fi aplicata insa in zonele care prezinta o umiditate ridicata, ca cele din dreptul cazii, a cabinei de dus sau a chiuvetei.

Pentru a schimba aspectul incaperii nu este necesar sa vopsiti toata gresia sau faianta. Este suficient sa aplicati un model floral sau geometric pe cateva placi in zona pe care doriti sa o scoateti in evidenta. Marimea, culoarea si modelul ales tine de imaginatia fiecaruia, de preferinte si de stilul de design interior al incaperii. Unii specialisti sunt sceptici in ce priveste aceasta metoda de redecorare deoarece rezultatele pot varia in functie de tipul placii, de produsele utilizate, precum si de procesul de refinisare urmat.

Pentru ca rezultatele sa fie cele dorite, este recomandata o pregatire prealabila a placilor de ceramica. Primul pas este indepartarea depunerilelor de grasime, de calcar, a detergentului, a prafului si a mucegaiului. Pentru o mai buna prindere a lacului pe suprafata pregatita, este indicat sa fie data si cu smirghel, chiar daca in indicatiile de pe cutia producatorului de lac nu este precizat acest lucru. Dupa care se aplica stratul de grund iar dupa uscarea acestuia se aplica si lacul. Vopseaua trebuie sa fie una special creata pentru suprafetele lucioase, pe baza de ulei sau de latex. Cele mai potrivite sunt cele pe baza de ulei, vopselele pe baza de latex sunt mai sensibile la zgarieturi.

Aspectul gresiei si faiantei poate fi schimbat si cu ajutorul foliei adezive. La aplicarea acesteia este bine de evitat formarea golurilor de aer pentru a rezista cat mai mult timp. Este adevarat ca aceasta metoda nu este una de durata. Depinde insa de cat de bine este lipita. Folia adeziva folosita pe intreg peretele este mult mai rezistenta si mai durabila decat cea aplicata pe suprafete mai mici.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro