Placi ceramice ispirate din mozaicul antic

mozaicAtunci cand priviti placile de mozaic, care sunt utilizate, de regula, in bucatarii, bai, pe peretii interiori si pardoseli va vin in minte, cel mai probabil, imaginile care redau piese complicate din mozaic, gasite in ruinele antice grecesti sau romane sau in bisericile bizantine. Va intrebati, poate, daca designul complicat este realizat inca din placi de mozaic din piatra naturala. Vestile sunt bune in acest sens. Nu este nevoie sa zburati pana la Atena, Roma sau sa cautati catedrale antice din Europa pentru a gasi modele complicate realizate din mozaic. Astazi, adevarate capodopere de acest fel pot fi gasite in casele, apartamentele si cladirile din orase precum New York-ul. Mozaicurile pot transforma o camera de zi intr-un spatiu atemporal. Si cladirile comerciale au descoperit puterea acestor modele vechi. Lucrarile complexe din placi de mozaic pot face dintr-o intrare sau dintr-un  culoar un spatiu de neuitat, care lasa o impresie de durata.

Artistii moderni care realizeaza piese din mozaic se inspira adesea din modelele antice. Aceasta activitate complexa este realizata numai de cativa producatori de placi decorative ca si capodopere din mozaic. Lucrarile sunt executate manual, iar bucatile de mozaic sunt asezate piesa cu piesa pentru a intregi modelul. Este, asadar, o munca meticuloasa, care solicita abilitatile unui artizan. Rezultatul final se materializeaza in uimitoare piese de arta, care pot creste instantaneu valoarea si frumusetea unei proprietati rezidentiale sau comerciale.

Sa aruncam o privire mai atenta asupra felului in care sunt create placile din mozaic contemporane:

- mai intai de toate un artist creaza un model: mozaicurile sunt uneori inspirate din operele clasice, alteori reprezinta inovatii moderne;

- mai apoi sunt selectate pietrele naturale care se potrivesc cu caracterul si culorile modelului;

- fiecare piatra este taiata cu indemanare in piese mai mici, denumite Tesserae;

- piesele de acest fel sunt sortate dupa nuanta si ton - artistul este instruit astfel incat sa detecteze cele mai amanuntite variatiuni, pentru a crea un efect tridimensional. Pentru aceasta etapa sunt necesare o atentia deosebita pentru detalii si un ochi antrenat;

- fiecare piatra naturala este apoi modificat cu un cleste special, pentru a capata o forma care sa se potriveasca perfect cu restul pieselor, care intregesc modelul.

Lucrarile moderne rivalizeaza cu mozaicurile antice in ceea ce priveste detaliile si creativitatea. Ele sunt executate dintr-o varietate de pietre naturale, cum ar fi: marmura, calcarul, onixul si granitul. Unele piese au modele complicate, in timp ce altele prezinta detalii florale sau desene in interiorul modelelor. Exista, de asemenea, modele noi, care demonstreaza o sensibilitate moderna, o abordare actuala si chiar o urma de fantezie. Multe dintre aceste lucrari complicate pot constitui piese centrale, inconjurate de alte placi de mozaic simple. Rezultatul final este arta de durata, care poate fi admirata pentru mult timp, in anii ce vor urma.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro