Placile mexicane

placi mexicPlacile mexicane, cunoscute si sub denumirea de placi spaniole, descriu un numar de produse de placare existente pe piata, incluzand cunoscutele placi saltillo si placile ceramice hand made traditionale, executate de designerii spanioli sau mexicani. Indiferent de tipul placilor pe care le alegeti din seria aceastora, ele vor conferi spatiului dumneavostra un aspect cald, pastoral.

Placile Saltillo
Numele acestora fost preluat de la orasul mexican Saltillo, din care provin si unde sunt confectionate si la momentul actual, fiind cele mai populare placi ceramice spaniole. Sunt confectionate din argila in stare bruta, prin ardere si presare manuala, avand un aspect pietros, aspru, asemanator placilor din teracota. In functie de timpul de expunere la cald (ardere), aceste placi pot avea diferite culori: de la galben la portocaliu inchis. Ca forma, variaza de la cea patrata, de baza la cea hexagonala, modelele putand fi mai mult sau mai putin elaborate.

Din cauza naturii argilei si a modalitatii traditionale de producere, placile Saltillo sunt mult mai poroase decat celelalte placi ceramice, prin urmare trebuie ceruite cu produselor de calitate de intretinere a ceramicii, care sa le protejeze impotriva petelor, pe care, in caz contrar, le absorb cu rapiditate. Aceasta procedura trebuie sa repetata in mod periodic. Ca si in cazul lemnului de esenta tare, revitalizarea placilor Saltillo va conferi podelei un aspect nou, pe care il va mentine mult timp si care poate fi redobandit periodic, prin ceruire, calitate pe care alte placi ceramice nu o au.

In general insa, placile Saltillo, din cauza aspectului lor rugos, sunt destinate placarilor la exteriorul locuintelor, la interioare folosindu-se mai mult ca placari decorative la caminele de incalzit sau la seminee.

Placile mexicane pictate
Dupa placile Saltillo acestea ocupa al doilea loc ca popularitate. Sunt placi ceramice, decorative, confectionate manual. Sunt prezente intr-o varietate de forme si culori, cele mai cunoscute dintre ele fiind placile Mission si placile Talavera.

Placile Mission se folosesc mai ales in lucrarile de restaurare sau pentru a conferi un aspect de vechime spatiilor nou construite. Placile ceramice mission sunt acoperite cu praf de marmura din ciment Portland si se vand, de regula, in seturi de cate patru, care compun impreuna un design remarcabil. Principala calitate a placilor ceramice mission este durabilitatea, sunt impermeabile si prezinta o excelenta aderenta la orice fel de suprafata.

Placile ceramice Talavera sunt executate manual, prin pictarea suprafetei ceramice, ulterior fiind smaltuite si arse. Sunt rezistente la temperaturi extreme si la apa si mai accesibile decat celelalte tipuri de placi, fiind recomandate pentru incaperile spatioase, bai si piscine.

Corina Dovinca
InCasa.ro