Cum sa NU decorati

apartament micAnalizand aproape orice casa care nu a fost decorata profesional (si chiar unele care au fost) cu siguranta veti constata cel putin una dintre urmatoarele greseli. Faptul nu trebuie sa va surprinda: exista foarte multe amanunte decorative care pot scapa chiar si profesionistilor in domeniul amenajarilor. Pentru a evita cele mai comune greseli posibile, va sugeram sa tineti cont de urmatoarele sugestii:

NU folositi un covor prea mic. Utilizarea covoarelor de dimensiunea unor timbre postale reprezinta una dintre cele mai frecvente greseli de decorare. Toate piesele de mobilier ar trebui sa se afle pe covor. Daca acest lucru nu este posibil, faceti in asa fel incat picioarele frontale ale celor mai mari piese sa se afle pe covor, iar cele din spate nu. Pentru piesele de mobilier mici toate cele 4 picioare trebuie plasate pe covor.

NU alegeti vopseaua prima. Vopselele sunt disponibile intr-o multitudine de nuante si pot fi cu usurinta schimbate. Prima oara este recomandat sa alegeti cele mai scumpe piese, dupa care sa decorati in jurul lor.

NU atarnati candelabrele prea sus: scopul lor este acela de a lumina camera si nu tavanul.

NU agatati o piesa de arta prea sus. Oamenii au tendinata de a atarna obiectele de arta gen: tablouri mai aproape de plafon decat ar trebui. Acestea trebuie sa se afle la nivelul ochiului. Desigur, aceasta inaltime este relativa, in functie de fiecare individ in parte, insa, in general este mai bine sa gresiti atarnandu-le mai aproape de partea de jos decat de cea de sus.

NU folositi perdele scurte. Perdelele si draperiile ar trebui sa atinga usor podeaua. Este in regula chiar daca sunt mai lungi si atarna putin, insa nu trebuie sa fie niciodata mai scurte. Perdelele prea scurte au acelasi efect ca si pantalonii prea scurti: fac peretele sa para sectionat si mai scurt decat este in realitate.

NU folositi prea multe perne. Desi acestea constituie minunate accente decorative, atunci cand numarul lor este prea mare vor incarca decorul si va trebui sa le mutati de pe canapea pe scaun sau pe jos pentru a va putea aseza comod. Faptul ca in magazine pernitele decorative sunt expuse in numar mare si arata bine intr-un anumit aranjament nu inseamna ca lucrurile vor sta la fel si la dvs acasa.

NU folositi pernite accent de dimensiuni foarte mici. Pernele decorative trebuie puse in realtie cu piesele de mobilier pe care sunt asezate. O pernita minuscula pe un scaun mare va conferi ansamblului un aspect saracacios.

NU creati o camera tematica. Desi in timpul procesului de decorare, respectarea unei anumite teme poate fi distractiva, oamenii au tendinta de a se plictisi foarte repede. Camerele tematice ajung batrane si depasite intr-un timp foarte scurt. Pe langa aceasta, atunci cand doriti sa improspatati aspectul incaperii va trebui sa schimbati tot decorul, cheltuind foarte multi bani. In locul unei camere tematice incercati sa adaugati elemente specifice unei teme pe care o indragiti intr-o camera obisnuita. De exemplu: daca tema dvs preferata este jungla, introduceti in decor cateva tesaturi cu imprimeuri animaliere, cum ar fi: perne decorative sau o canapea acoperite cu materiale cu imprimeu zebra.

NU alegeti stilul in detrimentul confortului. Exista foarte multe lucruri care arata excelent in magazine, dar sunt total inconfortabile atunci cand le aduceti acasa. Ganditi-va intotdeuna la felul in care urmeaza sa folositi o piesa decorativa inainte de a o cumpara.

NU impingeti tot mobilierul langa pereti. Uneori, dimensiunile camerei face ca acest lucru sa fie greu de evitat, insa inecrcati, pe cat posibil, sa indepartati piesele de mobilier de pereti si sa creati mai multe zone intime, conversationale. Acest aspect este foarte important mai ales in sufragerii si in livinguri. Unii oameni sunt rezervati in a expune partea din spate a mobilei, prejudecata ce ar trebui sa fie depasita.

NU va bazati pe iluminatul suspendat. Desi este bine sa aveti astfel de corpuri ele nu va asigura suficienta lumina. Cel mai bine este ca iluminatul sa provina din surse mixte: corpuri suspendate, lumina ambientala si lumina de lucru (de birou). Folositi lampi de masa, lampi de podea, sfesnice, orice doriti. Asigurati-va numai ca iluminatul este mixt. Pe langa faptul ca veti beneficia de mai multa lumina, locuinta dvs va arata mult mai bine.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro