Cum sa cumparam mobila - ep. 2

Aflati daca firma care comercializeaza ce doriti are un magazin in apropierea dv. Problema cea mai mare este transportul. Daca il puteti asigura, este o idee foarte buna sa mergeti direct la fabricile de mobila. Acestea au la intrare o galerie de prezentare si un magazin, unde puteti sa faceti economii serioase sau sa obtineti reduceri substantiale.

Ati ales, aveti banii, camera este pregatita. Este momentul sa plecati la "vanatoare". De cele mai multe ori aceste ore sau chiar zile se transforma in cel mai sumbru cosmar.

Primul pas este sa va duceti la magazinul pe care l-ati ales. Este aproape imposibil sa va decideti doar dupa ce ati vazut o fotografie. Normal ca vreti sa stiti pe ce dati banii, cat de bun este produsul in realitate, cat de confortabil sau util este. Daca magazinul nu are pe stoc exact piesa pe care o cautati, desi pe site apare, puteti sa o comandati din depozit. Veti astepta cateva zile, dar veti primi ceea ce doreati sau vi se va ofera un produs similar. Examinati cu atentie restul pieselor din serie, evaluati finisajele, soliditatea, arcurile, incuietorile, tapiteria. Sa presupunem ca ati cautat o masuta de cafea si ati gasit una scunda, dar clasica. De ce sa nu inovati ? Nu uitati ca atunci cand vine mobila sa o examinati cu toata atentia. Orice zgarietura, adancitura, orice imperfectiune cat de mica este un motiv de a cere fie o alta piesa identica, fie o reducere substantiala.

Luati in considerare toate detaliile

 

Magazinele si firmele care se respecta au in subordine designeri profesionisti, care au sarcina de a construit decoruri de prezentare in care mobilierul sa arate cat mai bine. De cate ori nu ati trecut pe langa vitrina unui magazin sau ati intrat intr-unul, si ati ramas stupefiati de cat de bine arata decorul ? Dar graba de a cumpara ceva doar pentru ca arta bine in magazin nu este deloc cea mai buna optiune. Stralucirea decorului nu este o garantie ca totul va fi la fel si la dv acasa. Magazinul trebuie sa-si vanda marfa, asa ca o prezinta cat mai avantajos cu putinta. Aceste prezentari sunt si o excelenta sursa de idei. Cereti informatii in privinta culorilor si materialelor vanzatorilor. Este ca si cand ati merge intr-un salon de prezentare, doar ca puteti cumpara ce va doriti.

 

Aveti in vedere perspectiva

 

Tineti minte ca expozitiile de mobila sunt organizate in spatii cu tavane inalte, fara pereti laterali, foarte luminoase. Trebuie sa aveti in vedere dimensiunile si spatiul disponibil in camera pe care doriti sa o amenajati. O biblioteca ce pare mica intr-un spatiu de dimensiunile unei hale s-ar putea sa fie mult prea mare pentru sufrageria dv. Daca tot ati ajuns intr-un magazin sau un salon de prezentare, inconjurat de zeci, poate sute de modele, ideile sunt peste tot. Inspirati-va. Aveti mobila care poate fi aranjata in asa fel incat sa schimbe intregul aspect ? Va intereseaza un spatiu neconventional sau dimpotriva ceva clasic ? Preferati o oglinda care sa dea iluzia spatiului sau sa fie pur si simplu frumoasa sau utila ?

Vorbiti intotdeauna cu reprezentantii firmei. Este foarte posibil sa nu fie expuse toate modelele produse de firma. Daca nu gasiti ce cautati, intrebati. Explicati cu cat mai multe detalii ce cautati si incercati sa apelati la cineva cat mai priceput. Aveti nevoie de o anumita culoare, de un model mai greu de gasit, de o anumita tapiterie. Intrebati si cereti sfaturile celor din magazin. Cu siguranta ca nu vor rata ocazia de a vinde.

Foarte putine magazine din Romania s-au aliniat modei occidentale in privinta returnarii mobilierului. Ideea este simpla : puteti lua mobila acasa si daca nu va mai place sau nu este ceea ce doriti, o puteti returna intr-un anumit interval de timp, de regula 30 de zile. In definitiv, este dreptul clientului nehotarat, dar care totusi face o achizitie importanta, deci are dreptul de a se razgandi. Ideea este abia la inceput, dar cine stie ce va aduce viitorul. Daca pentru client ideea este buna, el trebuind sa plateasca doar transportul si eventual un avans, pentru firme nu este cea mai buna ideea. Ce s-ar intampla daca mobila ar fi returnata deteriorata, oricat de putin ? Ar dura mult timp pana la recuperarea banilor, eventual procese costisitoare, astfel incat mai este de asteptat.