Cum sa curatam abajururile

Abajurul este dispozitivul care ofera un plus de eleganta oricarui corp de iluminat, avand functia de a dirija lumina intr-o anumita directie. Abajururile sunt confectionate din aproape orice tip de material, din tesatura, hartie, pergament sau plastic.

Acestea sunt adesea trecute cu vederea atunci cand se realizeaza curatenia de rutina, iar caldura de la becuri atrage praful, astfel, abajurul ajunge sa se murdareasca foarte repede. Unele dintre ele sunt fabricate din materiale care necesita o ingrijire speciala in timpul curatarii, motiv pentru care multi prefera sa-l inlocuiasca cu unul nou.

Pentru fiecare material in parte exista numeroase metode de curatare. In afara de materialul din care este confectionat abajurul, trebuie sa tineti cont si de felul in care acesta este confectionat. Aveti in vedere si eventualele accesorii: margele, franjuri sau ciucuri. Daca acestea se pot indeparta, este indicat sa le scoateti inaintea procesului de curatare, deoarece s-ar putea deteriora.

Inainte sa va apucati de treaba, este important sa va asigurati ca dispozitivul este scos din priza, iar becul, daca a stat aprins, s-a racit. Abajururile confectionate din materiale care pot fi spalate, este bine sa fie curatate cu apa si detergent, astfel praful va fi cel mai bine indepartat. Cele din sticla pot fi curatate foarte bine si cu ajutorul unei solutii speciale si a unei carpe din bumbac. Abajururile din materiale textile sunt cele mai greu de curatat, deoarece, pe langa praf, se aduna si parul de la animalele de casa. Pentru indepartarea acestuia folositi o manusa de lana deschisa la culoare, sau una din latex.

Acestea mai pot fi spalate in apa calduta cu detergent, dar acest procedeu este important sa fie urmat de uscarea abajurului. Acesta poate fi scos pe un prosop si este lasat sa se usuce natural, sau puteti folosi uscatorul de par. Pentru indepartarea prafului de pe abajururile textile puteti folosi si o pensula cu peri moi. Aceasta este ideala daca abajurul are un model plisat, favorizand strangerea prafului intre pliuri. Abajururile din plastic sunt foarte usor de curatat, acestea fiind lavabile. Cu apa si detergent veti indeparta orice pata, dar aveti grija sa folositi produse de curatat care sa nu zgaraie sau sa decoloreze.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro